IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станислав Атанасов: Инвестицията е добро решение за дългосрочните спестявания

Не виждам чисто икономически смисъл в депозита и понастоящем той не носи добавена стойност, признава директорът в Банка ДСК

14:48 | 29.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Станислав Атанасов, директор на дирекция &bdquo;Продажба на спестовни и инвестиционни продукти - Частно банкиране&ldquo; в Банка ДСК<em>. Снимка: Банка ДСК</em></p>

Станислав Атанасов, директор на дирекция „Продажба на спестовни и инвестиционни продукти - Частно банкиране“ в Банка ДСК. Снимка: Банка ДСК

Станислав Атанасов е директор на дирекция „Продажба на спестовни и инвестиционни продукти - Частно банкиране“ в Банка ДСК. Има над 15 години опит в банковата сфера, инвестициите и финансовите пазари, като е работил в няколко от водещите банки и управляващи дружества в България.

Г-н Атанасов, как оценявате икономическата обстановка и финансовите пазари в момента? Кога може да очакваме положителни лихви по стандартните депозитни продукти?

Централните банки приложиха силно експанзивна парична политика в подкрепа на икономиките по време и след Covid-кризата. Подобна парична политика, съчетана, разбира се, и с редица други фактори, е в основата на текущата много висока ликвидност в банковата система и нулевите лихви по депозитите. Също така, по данни на БНБ, в България отново регистрирахме рекорден ръст в спестяванията на гражданите и домакинствата. Този факт е напълно логичен в следствие на безпрецедентните ограничения за социална дистанция, рестрикции за пътуване и всички други мерки, които бяха предприети за овладяване на пандемията през миналата година.

От друга страна, възстановяването, което се наблюдава в развитите икономики и финансови пазари, би трябвало да позволи постепенно намаляване на паричната подкрепа от страна на централните банки. Първо - в поетапно намаляване на програмите за изкупуване на активи, и второ – много плавно повишаване на основните лихвени проценти. Този процес обаче очаквам да е изключително плавен, особено в Европа, и не смятам, че в следващите няколко години можем да видим осезаема промяна на текущите нулеви лихви по стандартните депозити и спестовни продукти.

Какво е по-подходящо в момента – да се инвестира, или да се държат парите на депозит? Къде e подходящо хората да инвестират в момента?

Както казах, имайки предвид текущите пазарни условия и нулеви лихви, не виждам чисто икономически смисъл в депозита и понастоящем той не носи добавена стойност за дългосрочните спестявания на хората. За краткосрочните ни пари, тези, за които знаем, че ще използваме в обозримо кратък период от време, най-удачният вариант е да са ни на разположение – „под ръка“. 

За дългосрочните ни спестявания обаче, тези, които сме заделили с определена бъдеща цел - депозитът, спестовната сметка или парите в кеш понастоящем не са добър избор, защото не работят за нас, а дори напротив.

Ще дам един пример, който макар вече да е банален, смятам, че е важно да се припомня по-често. Ако оставим нашите спестявания, например 5 000 лева, в депозит или спестовна сметка при 0% лихва, след 1 година ще имаме отново същите тези 5 000 лева. При около 2% годишна инфлация (целевата инфлация на повечето централни банки е около и под 2%) след една година нашите спестявания ще намалят покупателната си способност именно с тези 2 %. Доколкото инфлацията е управляема и в целевите граници тя е полезна за икономиките. Същевременно обаче, очакванията на много анализатори са за инфлационен натиск и покачваща се инфлация. Ако разширим малко примера и инфлацията се повиши до 3-4 % годишно и се запази за няколко години (примерно 4 години), това респективно ще доведе до около 12-16 % по-малка реална покупателна стойност на нашите 5 000 лева от примера или накратко казано, след време ще може да си закупим по-малко стоки и услуги с нашите пари. Важният извод от това е, че трябва да се замислим как да „накараме парите да работят“ в дългосрочен план и да запазват стойността си във времето.

Инвестицията си остава един от най-предпочитаните варианти за дългосрочни спестявания, както в миналото, така и понастоящем. Разбира се, в текущите пазарни условия инвестицията изглежда още по-полезна. Сама по себе си, думата инвестиция е широко обхватна. Инвестиционните възможности са изключително много: инвестиции във финансови инструменти, в недвижими имоти, злато, суровини, инвестиции в бизнес и др. Няколко основни характеристики най-общо обединяват всички тези инвестиционни алтернативи, а именно - времевият хоризонт на инвестираните средства, в средносрочен и дългосрочен план инвестицията да генерира доход, да покачва стойността си и не на последно място - да е ликвидна. Именно ликвидността или възможността лесно да „излезем“ от инвестицията на реалната и пазарна стойност и да я превърнем в пари, подкрепя допълнително интереса към финансовите пазари. От своя страна договорните фондове, предоставят изключително лесен достъп до финансовите пазари за всеки, дори с малки суми или регулярно с месечни вноски и без необходимост от специални познания и опит в инвестиционната сфера.

Какво най-просто казано представляват договорните фондове?

Договорните фондове, наричани също взаимни или инвестиционни, са изключително популярни продукти в цял свят, като в развитите държави в Европа и САЩ, тези продукти са едни от най-използваните форми за спестяване на хората. Смело мога да кажа, че в последните години тези продукти стават все по-популярни и в България.

Накратко казано, договорните фондове са продукти за колективно инвестиране, с които всеки клиент може лесно да достъпи и да инвестира на световните финансови пазари (акции на компании в различни сектори, държавни ценни книжа, корпоративни облигации и т.н. финансови активи), без необходимост да има съществени познания и опит в тази сфера и без необходимост да има огромни спестявания. Всеки фонд има определена инвестиционна стратегия, която следва. За управлението на фонда и следването на тази стратегия се грижи екип от инвестиционни експерти с необходимите знания и опит, които имат за цел да управляват портфейла по най-подходящия начин за постигане на възможно най-добрия финансов резултат за всички инвеститори в него. За сумата на инвестираните средства клиентът придобива част от фонда под формата на дялове, пропорционална на неговото вложение. Промяната в цената на дял е на практика доходността или постигнатия резултат от инвестицията.

Важни характеристики на фондовете са също диверсификацията, инвестиционният хоризонт и ликвидността на инвестицията. Диверсификацията - обикновено в портфейлите си фондовете имат много на брой и разнообразни финансови активи, което в известна степен намалява риска на инвестицията, сравнено с инвестиция в един финансов актив (например фонд в акции може да бъде инвестиран в акции на много на брой компании в най-различни сектори - здравеопазване, IT, енергетика, потребителски стоки и др., в различни финансови пазари и валути и т.н.). Фондовете посочват също и препоръчителен инвестиционен хоризонт, който се определя в зависимост от профила на продукта и активите в него. Все пак, като говорим за инвестиция, самият термин предполага очакванията ни за добър резултат да са напред във времето. Ликвидността също е изключително важна и предпочитана характеристика на взаимните фондове, тъй като продажбата на дяловете може да се осъществи веднага и в рамките на няколко дни клиентът да разполага със средствата си по сметка.

Какви са основните видове договорни фондове в България според типа на активите и свързания с тях риск?

Както казах и по-горе, в България тези продукти се развиха много през последните години и понастоящем имаме достъп, както до местни договорни фондове, управлявани в България, така и до чуждестранни фондове, които се управляват в Европа, а не малко от тях и в световен мащаб. В тази връзка, разделението на видовете фондове е валидно не само за България, но и като цяло за индустрията в света.  Най-общо, основните видове са:

1) консервативни фондове, инвестиращи в ликвидни краткосрочни инструменти на паричния пазар;
2) умерено-консервативни фондове инвестиращи в облигации (държавни ценни книжа, корпоративни облигации, високо-доходни облигации и т.н.);
3) фондове с агресивна стратегия и профил, инвестиращи в акции на различни компании (различни сектори на икономиката, различни географки точки, финансови пазари, валути и т.н. разновидности);
4) балансирани фондове – миксирани портфейли измежду горните видове.

Рискът е понятие, което много хора свързват само и единствено с опасност и неблагоприятно развитие. При инвестициите, рискът представлява и възможност за постигане на добър резултат и колкото повече риск поемаме с инвестицията си, толкова очакваната доходност от нея е по-голяма, и обратно - при малък поет риск очакваната доходност е по-малка.

Пак ще подчертая, че очакванията ни за доходност трябва да са напред във времето и да гледаме дългосрочно на тези продукти, като същевременно достъпът до средствата е „отворен“ във всеки един момент и ако постигнатия резултат е добър, дори и за по-кратък период, можем лесно да продадем дяловете си и да си „вземем“ парите от нашата инвестиция. В крайна сметка, изборът е в ръцете на клиента и трябва да се базира на неговия профил и предпочитания и цел. 

Какви инвестиционни продукти предлага Банка ДСК?

Като най-голямата банка в България, Банка ДСК предлага на своите клиенти огромен избор от инвестиционни възможности - договорни фондове, пенсионни фондове, застраховки с инвестиционен характер и други инвестиционни алтернативи за клиенти с различен профил. Продуктовото портфолио е структурирано така, че да посрещнем търсенето, и да отговорим на нуждите и целите на всеки клиент.

По отношение на договорните фондове, клиентите на банката могат да се възползват от над 90 договорни фонда в различни класове активи, валути, пазари, рисков профил на продуктите и други характеристики. 
Банката предлага продукти на четири управляващи дружества: ДСК Управление на активи – лидер на българския пазар, с утвърдено име и доказан опит в управлението на активи повече от 15 години; Фондовете на две чуждестранни дружества, които са лидери в Европа и се нареждат в челните позиции в световен мащаб; ОТП Фонд мениджмънт – лидер в управлението на активи в Унгария.

Какво е необходимо да знае и направи човек, за да се възползва от тях?

Стъпките за инвестиране в договорни фондове са изключително облекчени. Това е едно от най-важните предимства за всеки индивидуален инвеститор, който желае да се докосне до финансовите пазари и да използва експертизата и опита на професионалното управление на финансови средства.

В последната година например, именно за да посрещнем търсенето на клиентите към алтернативни инвестиционни решения за техните спасявания, в Банка ДСК изградихме екип от инвестиционни специалисти в цялата страна. Екипът е добре подготвен да предостави цялата необходима информация за предлаганите продукти, за да могат клиентите ни да вземат най-добрите решения.  На интернет страницата на банката, в секция Договорни фондове, също може лесно да се достъпи информация за всички предлагани продукти, както и чрез изградената форма да се запише час за среща. Усилено работим и в посока на подобряване на дигитализацията и клиентското изживяване онлайн, като в момента всеки наш клиент има възможност да управлява своята инвестиция чрез интернет банкирането на банката, което допълнително улеснява достъпа до тези продукти. 

Какви са Вашите съвети към клиентите, в качеството Ви на професионалист с експертиза в инвестиционните фондове?

Няколко са важните моменти, които всеки клиент трябва да вземе предвид преди да инвестира. 

Първо, трябва да си постави цел и ясно да формулира своите очаквания, паралелно трябва да определи и дефинира своя инвестиционен профил и рисков апетит и след това да избере продукти, които максимално се доближават до неговата крайна инвестиционна цел и профил.

Важен съвет, които смятам за много полезен за всеки клиент е: дръжте емоциите си настрани, когато инвестирате. Във финансовия и инвестиционен свят емоционалните и ирационалния действия определено не са добър спътник при вземането на решения.

Настоящият материал не е препоръка за покупка или продажба на дялове.

Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имената на бизнеса виж още

Коментари

Финанси виж още