IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Захариев от Finance Academy за пътя към финансовата независимост

Качественото образование е най-голямата инвестиция на човек, защото се изплаща дългосрочно, казва създателят на образователната инициатива

15:38 | 12.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Георги Захариев &ndash; главен изпълнителен директор и съосновател на&nbsp;Finance Academy. <em>Снимка:&nbsp;Finance Academy</em></p>

Георги Захариев – главен изпълнителен директор и съосновател на Finance Academy. Снимка: Finance Academy

Срещаме се с Георги Захариев – главен изпълнителен директор и съосновател на Finance Academy. Има опит от над 5 години в образователната сфера - като Project Manager на национално ниво за най-големия проект на Google в България - Digital Garage - и като директор “Бизнес развитие” в SoftUni. Експертизата му обхваща теми като дигитална трансформация, образование, туризъм, бизнес развитие и маркетинг. Той е един от създателите на първата организация, обединяваща общността на собственици на имоти за краткосрочно отдаване под наем - АТИИ, и пионер в AirBnB бизнеса в България. Водил е обучения пред висшия мениджмънт на Пощенска Банка, Societe General ExpressBank, както и е бил ментор на финтех стартиращи компании към RaiffeisenBank. 

Как един антрополог по образование влезе в света на финансите и бизнеса?

Чудесен въпрос. Действително съм завършил  антропология и винаги съм се интересувал от различните култури и народи, комбинирайки го с голямото ми увлечение към историята. В същото време винаги съм имал ясната визия, че ще бъда активна част от бизнес средата. 

Вероятно това е следствие на комбинация от рисковата ми натура и желание да подобрявам живота на околните, наред със семейството, от което произлизам – бил съм пряк свидетел на изграждането на различни начинания, сред които корабен транспорт, хотели, ресторанти, внос на аксесоари за баня, правни услуги и дори цяло радио. През годините съм управлявал проект на Google за цяла България, бил съм начело на бизнес развитието в най-голямата образователна организация у нас – SoftUni, и съм развивал бизнес в сферата на краткосрочните наеми. В момента ръководя дигитална агенция, профилирана в маркетинга на софтуерни продукти, криптовалути, инвестиционни и финансови теми в цял свят. Целият ми опит до момента доведе до създаването на Finance Academy. 

Как се роди идеята за Finance Academy?

Проектът се роди като идея през март 2020 г. по време на пандемията. Ежедневно стотици хора губеха работата си, нямаше никаква ясна визия какво ще последва, много бизнеси затваряха или фалираха. Осъзнах, че това е повратен момент за повечето българи. За съжаление много хора нямат стабилни доходи и имат сравнително ниско ниво на финансова култура. В несигурната ситуация, породена от COVID-19, осъзнах назрялата и отчетлива нужда в обществото за инвестиционна и финансова култура. След месеци работа и привличане на редица експерти през пролетта на 2021 г. стартирахме успешно проекта – достъпно образование за инвестиции и лични финанси. Място, където хора без предишен опит и без знания могат да получат изцяло онлайн на достъпен език знание и конкретни стъпки за това как да постигнат финансовите си цели и дългосрочна материална осигуреност, зависейки единствено от себе си. 

Какви са разликите между обучението във Finance Academy и традиционното образование?

Държавното образование не засяга най-важната тема за добрия стандарт на всеки от нас - какви са методите да управляваме и увеличаваме парите си. Всеки неспециалист се е научил от горчив опит, с тестване, проби и грешки, и най-често с цената на собствените си средства. За съжаление, традиционното образование отдавна съществува в собствен свят на държавни средства, без значение от резултатите и успехите. Преподавателите често не са практици, а предоставят суха и скучна теория. Finance Academy залага на практиката. Ние не губим времето на нашите курсисти с ненужна информация, която няма директно практическо приложение. Нашите лектори са хора от практиката с богат опит, без алтернатива в България. Знанията се предават онлайн, в удобно за курсистите ни време, и са достъпни от всяка точка на света.

Ще ни разкажеш ли повече за програмата по инвестиции?

Нашата програма по инвестиции и лични финанси е с продължителност от 5 календарни месеца и следва практическа логика. Курсистите стартират с курс по лични финанси, за да поставят правилно финансовите си цели, да разберат основните на икономиката и на своето място в нея. След това продължаваме с детайлно и задълбочено разглеждане на различни видове инвестиции, сред които: инвестиции в недвижими имоти, инвестиции в акции, инвестиции в криптовалути и изграждане на портфолио. Подходът ни включва микс между теория и практика, серия от демонстрации и гост-лектори. Курсистите завършват с финален проект, който е строго индивидуален и цели изграждането на дългосрочен инвестиционен план от страна на самия курсист. 

Звучи като сложна материя, всъщност трябва ли курсистите да имат предишен опит?

Програмата е подходяща както за напълно начинаещи, така и за хора, които имат познания в света на финансите. Екипът ни работи върху това всяка лекция да бъде на напълно разбираем и достъпен език, така че всеки българин да я разбере и да може да прилага на практика наученото. За целта сме разработили речници, материали, списъци с полезни ресурси. Всеки, който иска да се научи как се създава дългосрочно богатство и има достъп до интернет и устройство (телефон, компютър), на което да гледа лекциите, ще се справи. 

Аз съм човек, който не е навътре в темата. Защо да се включа?

Защото не искаш да живееш месец за месец. Защото всеки ден, в който парите ти стоят в банкова сметка, на депозит или под дюшека, губят стойност. Защото искаш да живееш по-добре, не искаш да бъдеш зависим от заплатата си, искаш да пътуваш повече или да осигуриш по-добро бъдеще за децата си. Защото искаш да бъдеш финансово независим.

В програмата даваме точни и ясни практически стъпки как да постигнеш това. Дори да имаш ниски доходи и малко спестени средства, няма да те спрем. 

Ще ни разкажеш ли повече за преподавателите в програмата? 

Преподавателите са нашата голяма гордост! Лекторите ни са с опит без алтернатива за България. Успяхме да съберем на едно място екип от най-големите имена в своите области на глобално ниво. За пръв път в България се включва господин Пламен Моновски – най-младият изпълнителен директор на BlackRock. Вероятно повечето българи не са чували това име, но той е бил начело на компания, управляваща активи за над 9.5$ трилиона. Той е прекрасен професионалист и човек, който иска да сподели знания, придобити в чужбина, за това как българите могат да създадат дългосрочно богатство. Лично аз не мисля, че има друг българин, стигнал толкова високо в света на инвестициите. До него застава проф. Даниела Бобева, която е консултант към Световната Банка, бивш Вицепремиер на Република България, дългогодишен преподавател и автор на първия учебник за лични финанси в България. Темата за инвестиции в криптовалути поема Борис Павлов – създател на най-голямата иновативна компания за управление на инвестиционни недвижими имоти. Валентин Михов е експертът, който ще сподели знания за криптовалутите. Той самият е уникален пример за човек, който разбира технологията (като бивш Chief Technology Officer на блокчейн проекти) и бизнес логиката, като партньор в инвестиционен фонд, инвестиращ в криптовалути. Георги Вулждев – едно от най-разпознаваемите имена на българската икономическа сцена е водещ по линия на акциите и тяхната оценка. 

Биографията на всеки лектор в програмата е повече от впечатляваща. Спокойно можем да кажем, че това са експерти без алтернатива в България. 

Кога стартира програмата и кой може да се запише?

Програмата е отворена за записване до 18 ноември. Всеки, който има желание да влезе в света на инвестициите и да научи методи за изграждане на дългосрочно богатство, може да се запише срещу сума в сайта на Finance Academy. 

Имате ли корпоративни партньори, които подкрепят проекта?

Организацията се радва на огромен интерес от бизнеса в България. Множество компании от финансовия, технологичния и други сектори искат да подкрепят финансовото образование и застават зад нас в постигането на тази мисия. Мога да споделя имена като Пощенска Банка, Motion Software, Softuni и още много други. Очакваме в бъдеще повече социално отговорни бизнеси да ни подадат ръка, за да променяме България и да осигуряваме по-добър живот.

Какво предстои за Finance Academy? 

Живеем във вълнуващо време, което, наред с рисковете, отваря и много възможности. За по-малко от година повече от 3500 курсисти преминаха обучение при нас. Обратната връзка и резултатите, които виждаме, ни накараха да си поставим амбициозна цел. До 2030 година искаме всеки пълнолетен българин да е преминал през програмата за инвестиции и лични финанси. Това ще гарантира по-добър стандарт на живот на всички ни, без значение от града, в който живеем, възрастта или работата ни. 

Наред с това, съвсем скоро предстои да обявим една от нашите ключови инициативи, която ще промени България и живота на българите в дългосрочен план. 

Благодаря ти за този изчерпателен разговор, Георги. Имаш ли финално послание към читателите?

Качественото образование е най-голямата инвестиция на човек, защото се изплаща дългосрочно. Никога не спирайте да търсите, да надграждате и да вървите напред. Дори на моменти да ви изглежда трудно и непостижимо, не забравяйте, че си струва и живеем в най-вълнуващите времена, изпълнени с възможности. 

Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имената на бизнеса виж още

Коментари

Финанси виж още