IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Соколов: Компаниите искат да научат как да се финансират чрез борсата

Все още търсенето на пазара е по-голямо от предлагането, има дисбаланс и добрите фирми ще се възползват от това, коментира експертът от отдел „Привличане на емитенти“ на БФБ-София

17:42 | 14.11.06 г.
Румен Соколов. Снимка: БФБ-София
Румен Соколов. Снимка: БФБ-София
Румен Соколов е главен експерт в дирекция „Международни връзки, комуникации и маркетинг“ и отговаря за дейността на отдел „Привличане на емитенти“ на БФБ-София. От 1994 до 2004 г. Румен Соколов работи като журналист и анализатор във в. „Капитал“, агенция Ройтерс и в. „Дневник“. Между октомври 2004 г. и февруари 2006 г. е директор „Медии“ в „Инвестор.БГ“ АД. Работил е и като инвестиционен консултант. Отдел “Привличане на емитенти” е създаден по Програмата за развитие на борсата и реално осъществява своята дейност от началото на 2006 г. Основната дейност на отдела е да изготвя и изпълнява стратегии за привличане на нови публични компании на фондовата борса, както и емитенти на облигационни емисии.

- Какви са отзивите от страна на компаниите, инвестиционните посредници и медиите за първата кръгла маса, проведена в края на миналата седмица?*

Отзивите са положителни. Всички приветстват идеята за провеждането на подобни кръгли маси. Участниците споделиха, че идеята е много добра, като част от тях смятат, че дори е малко позакъсняла. Бих могъл да кажа, че непубличните компании все още са малко плахи. Те изразяват положителни отзиви, но не могат да се отпуснат при дискусиите в залата. Инвестиционните посредници са малко по-активни, защото това е техният бизнес, докато медиите приветстват такива форуми, защото за тях те са от полза. Те не само, че научават кои непублични компании проявяват интерес към капиталовия пазар, а, от друга страна, за тях е положително, че научават за самата същност на капиталовия пазар, за взаимоотношенията между инвеститорите, емитентите и инвестиционните посредници и как те работят с непубличните компании по пътя да станат публични.

- Проявен ли бе интерес в края на тази първа инициатива на Българска фондова борса?

Да, интерес бе заявен. Разбираемо е, че не мога да спомена конкретни имена на компании. Но мога да кажа, че бе заявен интерес по-конкретно от три компании, а още от една-две има проучвателен интерес. Сигурен съм, че през следващата година ще има продължение на този заявен интерес от компаниите и вече те ще решат дали да бъдат емитенти и какви точно – на акции или облигации. Но определено интерес имаше. Такъв със сигурност има и от другите записали се компании, защото самият факт, че са се записали за участие в тази кръгла маса говори, че се интересуват да научат как се става публично дружество или как да се финансират от капиталовия пазар.

- Можем ли да очакваме следващи кръгли маси в други райони на страната?

В нашата програма е заложено да проведем общо шест кръгли маси, като това бе първата от тях. Те ще бъдат проведени в така наречените райони на планиране – България има шест района на планиране. Според нашите предварителни планове за сега следващата може да се проведе в някои от големите градове на Северен Централен район. И след това и в останалите четири райони на планиране. Идеята да се обхване бизнеса в цялата страна, компаниите, които са с добро развитие да се запознаят с начините на финансиране чрез капиталовия пазар, да им се разкаже какво е това публично дружество и капиталов пазар и те да бъдат улеснени във вземането на решение в бъдещето си развитие.

- Можем ли да очакваме бум на IPO-та през 2007 г. ?

Бум може би е силна дума, но ако приемем, че през тази година броят на IPO-та на фондовата борса е две, плюс още две извън борсата, то за следващата още от сега се очакват поне три първични публични предлагания. Със сигурност ще има и други, тъй че бройката ще бъде по-висока от 2006 г. За емитенти като цяло не мога да кажа дали броят ще бъде по-висок, защото през тази година бройката нарасна от многото АДСИЦ, договорни фондове, регистрирали дяловете си и за търговия на БФБ-София, а също и от емитенти на облигации.

Но моето лично мнение е, че развитието на капиталовия пазар ще продължи и все повече компании ще търсят начини за финансиране през капиталовия пазар независимо по какъв начин – чрез акции или облигации. Просто на пазара според анализаторите има достатъчно свободни средства, които чакат да бъдат употребени в добри инструменти. Все още търсенето е по-голямо от предлагането, има дисбаланс и добрите фирми ще се възползват от това.

- Само 50 дни преди влизането ни в ЕС какви са очакванията Ви за развитието на пазара?

Моите очаквания са положителни. Те са били винаги положителни и през последни 10 години, дори когато други не са вярвали в това. Ако се направи сравнение с 10-те страни, влезли в ЕС преди две години, за периода (от 1 май 2004 г. до началото на септември 2006 г.) основните фондови индекси при тях направиха ръст от 76 до над 170% за различните страни. Разбира се, пряка аналогия с тези страни и България и Румъния не може да се прави, защото има различни фактори, които влияят върху борсовата търговия и развитието на капиталовия пазар. Със сигурност обаче някои от факторите са същите както за тях, така и за двете страни. Единият от тях е, че влизането в общия европейски пазар ще даде тласък на чуждите инвестиции и не само инвестициите в цели предприятия, а и портфейлните инвестиции. Вече чуждите инвеститори ще насочат поглед и към добрите чужди компании, които се търгуват на фондовата борса, а също и към очакваните нови компании, които ще се появят. Така, че това ще даде тласък на капиталовия пазар в България.

Нашият капиталов пазар със сигурност ще се развива добре, тъй като при нас таксите за регистрация на нови компании са все още по-ниски за разлика от други борси. Подобно на Полша можем да привлечем чужди компании от други страни точно с тези такси. Това може да спомогне за развитието на капиталовия пазар, защото след влизането в общия европейски пазар за чуждия инвеститор няма да има значение откъде ще си купува акциите, дали от Лондон, или от София. Всичко зависи обаче и от световния капиталов пазар, защото ако там има криза, тя ще има по-голямо влияние върху нашия пазар отколкото досега.

- Какви проблеми ни предстои да разрешим, за да станем привлекателен пазар за чуждестранните инвеститори?

Главните проблеми са няколко. Единият е все още ниският free float, или свободно търгуемите акции извън мажоритарния собственик. Българските компании не се славят като компании с висок free float за разлика от други развити борси. Така че това е единият от проблемите. Когато на пазара има повече акции от сега търгуваните компании, както и от новите компании, естествено това ще повиши ликвидността на фондовата борса и ще привлече повече инвеститори на нея. Вторият проблем е малкият капитал на компаниите. Българските компании са малки и това ги прави непривлекателни за инвеститорите – българските или чуждестранните. Т.е. увеличаването на капитала на компаниите респективно ще ги направи по-привлекателни, защото увеличаването на капитала говори за планове за бъдещо развитие.

Също може да се спомене и все още малката капитализация на БФБ-София. В последните няколко години тя се увеличи няколко пъти, но все още е малка в сравнение с други страни в региона. Но с развитието на фондовата борса естествено капитализацията ще се повиши и този проблем ще остане далеч във времето.

*В първата кръгла маса „Българска фондова борса и бизнеса – партньори в ЕС” участие взеха 15 непублични компании: "Евробилд-4" ЕООД, "Херти" ООД, "Санитапласт" АД – Драгоево, "Меком" АД, "Планекс Холдинг" ООД, "Бурлекс 104" ООД, "Търговска лига НАЦ" АД, "Ескана" АД, "Хепи" АД, "Инком" ООД, "Металагро Добрич" АД, "Геотерм" АД – Генерал Тошево, "Петрол холдинг"АД, ТБ "Инвестбанк" АД, ФИА България ЕАД.
 
Още от кръглата маса:
 
Брокери: Кръглата маса на БФБ е много добра инициатива
 
БФБ: За 2 години акумулираните средства на пазара са над 1 млрд. лв.
 
Иван Такев: Безплатната реклама е един от плюсовете на публичните компании
 
БФБ: Фондовият пазар готов за влизането в ЕС, но няма да спре да се развива
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още