IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Goldman Sachs е Личност на годината според Financial Times

Банкерът се е превърнал в „лицето на Wall Street” по време на най-тежките времена за последните 80 годин

09:44 | 26.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Goldman Sachs е Личност на годината според Financial Times

Изпълнителният директор на американската банка Goldman Sachs Лойд Бленкфейн бе обявен от авторитетния вестник Financial Times за Личност на годината. Причината за това е фактът, че той е съумял да се превърне в „лицето на Wall Street” по време на тежката икономическа криза.

От вестника уточняват, че призът, присъден на Бленкфейн, не представлява подкрепа или симпатия за него или Goldman Sachs. Той трябвало да се приеме като „признание за това, че Бленкфейн и неговата банка са заели водещо място в света на финансите, докато тръги са били отнесени от течението”.

Според Financial Times Бленкфейн заслужава признанието, тъй като въпреки тежката финансова криза Goldman Sachs е на път да отбележи рекордна печалба в историята си. Освен това плановете на финансовата институция са да бъдат раздадени бонуси в размер на 23 млрд. долара на общо 31 700 служители.

Лойд Бленкфейн е на поста изпълнутелен директор на Goldman Sachs от три години. Първата позиция на специалиста в институцията е била продавач на златни монети в поделението за търговия със суровини, припомня вестникът.

През 2009 година, на фона на вълната от обществено недоволство в САЩ заради спасителната помощ на държавата, Goldman Sachs подобри значитлелно своята рентабилност. Появиха се дори слухове, че голяма роля за това играят и връзките на банката с правителството.

В такъв напрегнат период Бленкфейн успя да промени обществените нагласи срещу себе си. Това се случи в резултат на еволюцията му за влиянието на кредитната криза, като от първоначалното си мнение, че Goldman са щели да оцелеят и без помощта на САЩ, той обърна позицията си в коренно противположна посока.

Така в края на годината той публично се извини на американското общество за финансовата криза и призна вината на банките.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още