IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичните компании за инвестиции в имоти в Германия готови за еволюция

Инвестициите в недвижими имоти в Германия са съсредоточени основно върху модела на фондовете за имоти от отворен тип

09:08 | 12.11.12 г.
Публичните компании за инвестиции в имоти в Германия готови за еволюция

Липсата на по-широк сектор публични компании за имоти в Германия означава, че най-голямата икономика в Европа печели само до ограничена степен от силните инвестиционни потоци и професионални услуги, които търгуваните на борсата компании биха могли да донесат, според Европейската асоциация на публичните компании за имоти (EPRA), цитирана от онлайн изданието Property EU.

"Публичният сектор, свързан с имотите в Германия, е много по-малък от всички останали икономики в света поради отдавна съществуващите структурни пречки пред растежа на пазара", коментира главният изпълнителен директор на EPRA Филип Чарлс. "Необходимо е само да погледнете отвъд границата към Франция, за да разберете какво може да бъде постигнато по отношение на повече работни места и инвестиции за по-малко от десет години, ако тези фирми получат правилните условия, за да се развиват", допълва той.

По думите на експерта силните дългосрочни потоци от дивиденти, които генерират публичните компании за имоти, биха могли да формират важна и надеждна част от доходите на пенсионерите.

За разлика от други водещи икономики, инвестициите в недвижими имоти в Германия са съсредоточени основно върху модела на фондовете за имоти от отворен тип, разпределени до голяма степен от местните банки. Това е така от повече от 50 години. Неотдавна правителството обяви, че има намерение да оттегли предложението си за забрана за създаването на фондове за имоти от отворен тип в бъдеще след оплаквания от страна на играчи от бранша, че това би могло да изолира много дребни инвеститори от пазара на имоти.

Инвестициите в акции на компании за имоти подлежат на минимални такси в сравнение с многопластовите разходи, включително предварителни такси и такси за сделки с акции и имоти, които са в сила за редица фондове от отворен тип.

Публичните компании за имоти в Германия са набрали капитал от по-малко от 3 млрд. евро от 2007 г., включително от местни и международни инвеститори, като този капитал е отишъл почти изцяло в Германия, подкрепяйки местните икономики и създавайки работни места. В същото време при фондовете от отворен тип делът на инвестираните активи в Германия е далеч по-малък (около 35%).

В момент, в който са необходими сериозни инвестиции в голяма част от сградите в германските градове, за да може страната да изпълни целите си за енергийна устойчивост, публичният сектор може да е ефективен проводник на капитал за реновирането на къщи, офиси и търговски помощения.

Според Оливие Еламин, който е член на борда на директорите на EPRA и главен изпълнителен директор на германския публичен фонд за имоти Alstria Office REIT-AG, във фондовете за имоти от отворен тип има замразени около 20 млрд. евро, които биха могли да бъдат впрегнати в полза на германската икономика, ако правителството предложи на инвеститорите възможността да конвертират тези активи в публични компании за имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още