IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството сериозно подкопава основите на турското правителство

Мащабните проекти опетниха имиджа на управляващата партия в очите на много турци, след като правителството разми законовата рамка за строителния сектор

14:10 | 10.01.14 г.
Строителството сериозно подкопава основите на турското правителство

Гюнай твърди, че е изложил опасенията си относно небостъргачите пред самия премиер, който "вместо да ме изслуша, ми каза, че преувеличавам".

Местният вестник Радикал миналия април цитира Ердоган, според когото той наистина познавал строителя лично, но го бил предупредил да намали височината на сградите и бил изумен, когато това не се случило.

Партията на справедливостта и развитието дойде на власт в началото на миналото десетилетие до голяма степен благодарение на обещанията си да се справи с ширещата се корупция на всички нива в страната. Мащабните проекти обаче опетниха този имидж в очите на много турци.

Протестите срещу строителството на мястото на парка Гези в Истанбул миналата година прераснаха в масови демонстрации в цялата страна. Ердоган разкритикува както протестите, така и последвалите разследвания на прокуратурата и полицията, и ги определи като заговори на хора, завиждащи на икономическия бум на Турция. Той е решен да продължи да работи по строителни проекти за 80 млрд. долара, включително трето летище в Истанбул, планирано като едно от най-големите в света, нов мост над Босфора, високоскоростна железопътна линия до Анкара и гигантски транспортен канал.

Правителството отвърна на арестите от миналия месец, като уволни или преназначи стотици полицаи в цялата страна. Втората вълна на разследването, която също обхваща строителния сектор, бе възпрепятствана, след като от случая бе изтеглен един от държавните прокурори - Муамар Акас. В официално изявление от 26 декември той заяви, че полицията е възпрепятствала процедурите, като не е извършила някои арести. По-късно главният прокурор на Истанбул заяви, че Акас е бил отстранен заради изтичане на информация към медиите, както и за това, че не е предоставял актуална информация на шефовете си.

Бившият министър на околната среда и градското планиране Ердоган Байрактар, един от тримата министри, които подадоха оставка заради скандала, заяви в речта си при подаването на оставка на 25 декември, че някои от плановете, споменати в първоначалното разследване, са изготвени по инструкции на премиера. Той призова Ердоган да подаде оставка "в името на добруването на нацията".

Ердоган обаче даде да се разбере, че няма никакво намерение да се оттегля и отрече всички обвинения срещу правителството, определяйки ги като клевета.

Според критиците на правителството законовата рамка около строителния сектор многократно е била размивана през последните години, отваряйки вратички, които строителите могат да използват с цел печалба. От идването на Партията на справедливостта и развитието на власт Законът за обществените търгове е променян 31 пъти, твърди Оля Йозарслан, ръководител на местното поделение на антикорупционната организация Transparency International.

Заради промените все повече сектори попадат извън обсега на действие на закона, включително проектите за градско строителство. "Този закон вече прилича на швейцарско сирене", твърди Йозарслан, като заявява, че близо половината от всички държавни поръчки попадат извън обсега му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още