IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството сериозно подкопава основите на турското правителство

Мащабните проекти опетниха имиджа на управляващата партия в очите на много турци, след като правителството разми законовата рамка за строителния сектор

14:10 | 10.01.14 г.
Строителството сериозно подкопава основите на турското правителство

Силуетът на историческия полуостров на Истанбул с неговите минарета е променен за първи път от векове, пише Ройтерс.

Три луксозни небостъргача, където апартаментите на горните етажи се предлагат за по близо 1 млн. долара, се издигат на хоризонта като символи на бързата модернизация на Турция през десетилетието на управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Строителството има специално място в сърцето на Ердоган: мащабните проекти са демонстрация на просперитета на страната и служат като средство за разпростиране на богатството. Те генерират работни места, големи апартаменти за богатите и евтини жилища за по-бедните гласоподаватели, чиято лоялност Ердоган се надява да види в урните.

Този стремеж към мащабно строителство обаче се превърна и в основната заплаха за 11-годишното управление на Ердоган до момента.

Миналото лято плановете на Турция да разруши парк в Истанбул предизвикаха масови антиправителствени улични протести. А миналия месец полицията нахлу в офиси и жилища, като арестува близки до властта бизнесмени като част от разследване за корупция, което Ердоган заклейми като опит за "съдебен преврат".

Въпреки че обвиненията не са обявени публично, турските вестници излязоха с непубликувани съдебни документи, според които сред обвиненията са подкупи, плащани на официални лица в замяна на строителни договори и заобикаляне на правилата за градско планиране.

Няколко десетки души, включително държавни служители, строителни магнати и синовете на трима министри от кабинета, бяха задържани за разпит. Двама от министерските синове все още са в ареста. Телевизиите излъчиха репортажи, на които бяха показани милиони долари в брой, намерени в домовете на заподозрените.

"За жалост стремежът към печалба стои над съхраняването на историческото ни наследство," твърди бившият министър на културата Ертюгрюл Гюнай, който напусна управляващата Партия на справедливостта и развитието на 27 декември, десет дни след първата вълна от арести. "На турски език имаме една поговорка: скалите и земята на Истанбул са злато. Това наистина е така. Някои хора обработват Истанбул като златна мина", допълва той.

Въпреки че нямат връзка със скандала, трите кули, които се издигат на хоризонта на Истанбул, са символ на стремглавото разрастване на града. Те се строят точно до историческите градски стени от Astay Real Estate, която строи и луксозни хотели.

След като разгневени жители на Истанбул заведоха съдебни дела, съдът реши, че сградите нарушават градските правила за планиране. След това друг съд реши, че горните етажи трябва да бъдат премахнати. Строителят обжалва и двете решения.

Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още