IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Грозева: Пазарът на жилища стартира годината забележително

Продавачите обикновено смятат, че търсенето ще доведе до ръст на цената на имотите, а това не е точно така, коментира експертът

08:18 | 01.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниела Грозева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Даниела Грозева. Снимка: Личен архив

Какво е поведението на руските купувачи на жилища в България предвид и разширяващия се интерес към градски имоти и трайно пребиваване в страната?

В момента руснаците са насочили интереса си към жилища в големите морски градове като Бургас и Варна. През миналата година петима руски граждани са получили български документи за самоличност срещу инвестиция от 1 млн. лв., както изисква българското законодателство.

По данни на генералното консулство на Руската федерация руски граждани притежават около 500 хил. имота в Източна България. Временно или постоянно пребиваващи руснаци има в областите Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

Все още купуват и ваканционни имоти. "Малката Москва в България” - така наричат част от Черноморието, където имоти имат много граждани от бившия Съветски съюз. Първото руско училище отваря врати в Свети Влас поради повишеният брой рускоговорящи ученици.

Да си купиш земя или жилище тук бе мода сред руснаците и украинците, но и тази еуфория намаля значително.

Политическата нестабилност от последните няколко години остави нерешен един от най-важните въпроси за гилдията – законодателната регламентация на дейността на брокерите и контролът. Какви са според Вас проблемите, които трябва да намерят спешно решение, дори и не точно с приемането на закон?

Бизнесът трябва да се регламентира и да се създадат правила, които да дадат спокойствие на пазара. Задължително трябва да имаме възлагателни договори, за да предлагаме един имот, за да се намали нелоялната конкуренция, за да предоставяме качествена услуга, за да може клиентите да взимат информирано решение и да не се лутат из фалшиви обяви с неясни параметри. Непрекъснато се правят обучения и дискусии за договорите за посредничество, в които се регламентират задълженията и на двете страни.

Ако се стигне до регламентация - държавна регулация или саморегулация? Какви са предимствата и недостатъците и на двата типа системи?

Смятам, че трябва да се въведе сериозна регулация, но имам опасения по какъв начин би изглеждала тя, ако е държавна. Може би саморегулация и въвеждането на правила и тежки санкции, ако те не се спазват. От години, макар и да няма писани правила, брокерите работим по неписани такива. Има шанс за успех в тази насока.

На пазара на офиси също се наблюдава раздвижване в последно време. Какъв е средният клиент и какви пространства се търсят?

Все по-малко се търсят офиси в жилищни сгради. Хората се ориентират към бизнес сгради с възможност за паркиране и добри комуникации, в зависимост от дейността.

Какви са тенденциите при т. нар. виртуални офиси?

Българинът още не разбира този вид офиси, има какво да се желае и в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още