IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интериорният дизайн преди и сега

Какво се промени в последното десетилетие

13:46 | 30.03.21 г.
<p>
	Николета Кръстева, основател на EXTRAVAGANCE design. Източник: Личен архив</p>

Николета Кръстева, основател на EXTRAVAGANCE design. Източник: Личен архив

Николета Кръстева е интериорен дизайнер с над 10 години опит в областта. Завършила е висшето си образование във Франция, но през 2009 г. се връща в България и създава свое собствено студио - EXTRAVAGANCE design.

Днес EXTRAVAGANCE design се нарежда сред най-динамично развиващите се компании в бранша, а създаданите проекти от г-жа Кръстева и екипа ѝ се радват на не малко международни признания от престижни конкурси.

Г-жо Кръстева, основател сте на EXTRAVAGANCE design – студио за интериорен дизайн, специализирано в проектирането на вътрешно обзавеждане и вече 12 години сте на българския пазар. Кои са най-интересните проекти, които реализирахте през последното десетилетие?

Няма как да не спомена тук стартовия ми проект като асистент на арх. Манон Амирканян във Франция. Тогава работих над интериора на къща в Saint-Jean-Cap-Ferrat (на няколко километра от Монако с превъзходна гледка) изумителна архитектура и градина с футболно игрище и мандарини.

Проектът, с който стартирах работата на студио EXTRAVAGANCE design в България, също беше доста интересен, тъй като ставаше въпрос за създаване на интериорния дизайн на най-големия (до тогава) детски кът в гр. Варна.

Преди около 2 години пък реализирахме проект за интериора на ресторант в гр. Бургас, който за кратко време стана един от най-посещаваните в града. Сега работим върху дизайна на втори обект от същата верига. Интериорната концепция я обвързахме с името на ресторанта. Затова използвахме доста флорални елементи - растителност, дървесни декори и атрактивни детайли.

Част от нашето портфолио е и интериорът на апартамент с мащабната площ от 600 кв. м., които получихме, обединявайки 6 апартамента. В дизайна заложихме на модерна и изчистена визия в почти монохромна палитра от цветове.

За 12 години със сигурност сте видели най-различни трендове. Какво се промени от 2009 г. до днес в отношението към интериорния дизайн от хората, инвестиращи в ново жилище?

Определено много неща се промениха и то основно в разбиранията на клиента. Сега хората са по-отворени към екстравагантни решения, но винаги са търсели уют и комфорт. Напоследък все по-често клиента желае в дома си  да разполага с кът за работа. Също така се обръща и все повече внимание на технологичните решения.

Това доведе и до налагането на системите за т. нар. "Умен дом" и вече не малко от клиентите ни предпочитат да разполагат с такива в жилищата си. Може да се каже, че преди хората бяха по-скептични относно използването на услугите на интериорен дизайнер. Към днешна дата обаче все повече хора са наясно, че работата с дизайнер не само ще направи тяхното жилище уникално, красиво и удобно, а и ще им спести време и не малко средства.

Източник: EXTRAVAGANCE design

Какво се промени в интериорния дизайн от създаването на студиото до днес?

Днес на разположение имаме повече и различни материали, текстури и продукти, които можем да ползваме в работата си и това ни позволява създаването на многообразни визии. Развитието на технологиите върви с все по-големи темпове и на разположение имаме богат набор от решения, които могат да улесняват живота и работата ни. Например, специализираните програми, с които работим, постоянно се усъвършенстват и така ние имаме възможност да предложим все по-реалистични и детайлни визуализации на клиентите си.

И не на последно място, безспорно разбирането на клиента и отношението му към интериорния дизайн също значително се промени и вече е на съвсем друго ниво.

Само на българския ли пазар реализирате проекти?

Не работим само над проекти, намиращи с в България. Създаваме проекти и за обекти в чужбина, дори вече в портфолиото си имаме реализирани проекти във Виена, Австрия и Ксанти, Гърция. В момента пък работим върху интериор на къща, намираща се отвъд океана.

Кои са най-важните препоръки, които давате на клиентите си при консултациите? Каква концепция следвате?

Нашето разбиране за добър дизайн е свързано с това в интериора да има баланс, хармония, уют и комфорт. Първо, интериорът трябва да е съобразен с навиците, хобитата и начина на живот на ползвателите. Ако говорим за жилищен интериор, то съветваме клиента всички помещения да са в синхрон и да следват една концепция. Така при преминаване от помещение в помещение трайно ще се усеща баланс. Много важен съвет, който даваме на клиентите си, е да не бъдат следвани моментни тенденции, защото те са преходни. Когато създаваме един интериор, ние мислим за дългогодишната му употреба. Затова към интериорните тенденции трябва да се подхожда много внимателно, за да може крайният резултат да бъде интериор, който има своята непреходност и актуалност във времето.

Източник: EXTRAVAGANCE design

Какво дефинира един интериорен проект като успешен?

Един интериорен проект е успешен за нас, когато в него сме изпълнили три неща:

• Отразили сме желанията на клиента до най-малкия детайл;
• Запазили сме собствения си почерк;
• Реализацията на проекта е надминала очакванията на клиента.

Ако трябва да посочите най-иновативния проект, който сте реализирали, кой би бил той и защо?

Това е проект за жилищен интериор, в който заложихме система "Умен дом", управляваща завеси, климатици и осветление. Освен това, създадохме много специфични мебелни конфигурации с практично приложение. Пример ще дам с детските стаи към жилището. В едната детска стая до основното легло с дървен подвижен панел е покрито друго легло за гости. Когато панелът е затворен, пространството може да се ползва като място за игра. Във втората детска стая леглото е комбинирано с бюро, етажерка и място за съхранение на вещи. Проектираната стълбичка към леглото е оползотворена също като място за съхранение и реално под всяко стъпало се крие шкаф.

Като цяло във всяко едно помещение от жилището бяха заложени технологични решения, които отговарят на спецификите му и носят допълнителни удобства. Тук визирам специални механизми при кухненските шкафове, подвижни преградни стени и пр. За това жилище разработихме и специален вид мазилка по наши параметри, която бе използвана в една от спалните.

Какви нестандартни интериорни решения присъстват в проектите, по които работите в момента?

Към интериора на ресторант, по който работим в момента, сме заложили диелектрични огледала. На пръв поглед те изглеждат като класически огледала с отразяваща функция, но в действителност ефективно маскират монтиран зад тях телевизор или друг тип дисплейно устройство. Включили сме и таванни смесители в тоалетните на ресторанта, които не са често срещан вариант.

Наскоро имахме и задание за поставяне на вана към спалня и то непосредствено до леглото. Освен това, спалнята разполага със собствена баня, отделена само със стъклена витрина от основната част на помещението.

Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още