IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на Fannie и Freddie – от 160 млрд. до 1 трлн. долара

Колко още предстои да падат двата ипотечни гиганта зависи от безработицата, лихвените проценти и други фактори за жилищните цени

17:27 | 14.06.10 г.
Спасяването на Fannie и Freddie – от 160 млрд. до 1 трлн. долара

Разходите за спасяването на американските ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, които миналата година са купили или гарантирали три четвърти от всички жилищни заеми в САЩ, ще възлязат на най-малко 160 млрд. долара и биха могли да нараснат до 1 трлн. долара, съобщи Bloomberg, като се позовава на различни прогнози.

Fannie и Freddie, които са 80% собственост на американските данъкоплатци, вече са получили 145 млрд. долара от неограничената държавна кредитна линия. Това е повече от парите, похарчени за спасяването на American International Group, General Motors или Citigroup, които вече започнаха да изплащат дълговете си.

„Това е майката на всички спасявания“, е коментарът на Едуард Пинто, бивш главен кредитен директор в Fannie Mae, който днес е консултант в сектора на ипотечното кредитиране.

Базираната във Вашингтон Fannie и базираната във Вирджиния Freddie притежават или гарантират 53% от всички жилищни ипотеки в страната, който са на обща стойност 10,7 трлн. долара, по данни от Федералния резерв към 10 юни. Много лоши кредити, отпуснати в годините на жилищния балон, са още в балансите на двете компании и делът на просрочените кредити продължава да расте. Колко още предстои да падат двата гиганта зависи от безработицата, лихвените проценти и други фактори за жилищните цени, смятат компании и икономисти, които ги изучават.

Най-лошият възможен сценарий

През август миналата година от бюджетната служба към Конгреса изчислиха, че компаниите ще се нуждаят от 389 млрд. долара федерални субсидии до 2019 г. През февруари от бюрото за управление и бюджета към Белия дом сметнаха, че помощта може да възлезе общо на „само“ 160 млрд. долара, ако икономиката укрепне.

Ако жилищните цени паднат още, компаниите може да се нуждаят от повече средства. Анализатори от Barclays Capital Inc. определиха стойност от 500 млрд. долара в анализ през декември, приемайки, че цените на имотите ще паднат с още 20%, а делът на просрочените ипотеки ще се утрои.

Шон Игън, президент на Egan-Jones Ratings в Пенсилвания, е на мнение, че 20% загуба от заемите и гаранциите на компаниите, сходна с тази на други големи играчи като Countrywide Financial, която вече е собственост на Bank of America Corp., може да доведе дори до по-големи щети.

“1 трлн. долара звучи разумно като най-лошия възможен сценарий”, казва Игън, чиято компания понижи рейтинга на Enron Corp. месец преди да фалира през 2001 г.

„Най-безопасното място“

Без други решения на хоризонта, компаниите може да се нуждаят от милиарди от щатското финансово министерство всяко тримесечие. Алтернативата – да се отреже спасителното въже и да се оставят компаниите да просрочат дълговете си – би произвела глобални икономически сътресения, сходни на решението на САЩ да се откаже от златния стандарт през 30-те години на миналия век, смята професорът по икономика от Йейлския университет Робърт Шилер, който е един от създателите на индексите за цените на имотите S&P/Case-Shiller.

“Хората от цял свят се питат „Къде е най-безопасното място да вложа парите си?“ и това е САЩ“, казва Шилер в интервю по темата. “Не можем да изоставим Fannie и Freddie. Трябва да ги защитим.”

Американският конгрес създава Федералната национална ипотечна асоциация, известна като Fannie Mae, през 1938 г., за да увеличи нивото на жилищна собственост сред населението, като изкупува ипотеки от банки и други кредитори и ги окомплектова в облигации за инвеститорите. През 1970 г. създава Федералната корпорация за ипотечни жилищни заеми, или Freddie Mac, за да се конкурира с Fannie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още