IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как кризата промени руския купувач на имоти

Българският пазар привлича руски купувачи в ценовия сегмент до 120 хил. евро, главно заради историческата и културна близост на страната ни с родината му

07:55 | 06.10.11 г. 2
Как кризата промени руския купувач на имоти

Проблемите на руския купувач на имоти

Кризата значително промени инвестиционната стратегия на руския купувач на имоти, посочи Лебедева. Периодът на по-необмислените инвестиции беше заменен от период с по-засилено спестяване.

Кризата, освен това, се отрази и на доходите на руснаците. Според статистически данни, представени от Лебедева, през 2009 г. реалните доходи са се свили с 20-30%, което се е отразило негативно на 36% от руските граждани.

Очакванията са през 2011 – 2012 г. реалните доходи да нараснат с 3 – 5% годишно, а чак през 2013 г. да има по-отчетлив растеж от 15%, посочи Лебедева.

Намалели са и руснаците, които имат свободни пари за инвестиции. През 2008 г. 1,8 млн. руски граждани са притежавали от 50 хил. до 500 хил. долара свободни пари, а през 2009 г. броят им се е свил до 900 хил. души. Намалял е и размерът на разполагаемите средства с около 20 на сто.

Кризата е накарала руснаците да бъдат по-спестовни. Ако през 2007 г. депозитите са нараснали с 8,9% на годишна база, то през 2010 г. е отчетен растеж от 15,8 на сто.

Именно желанието да не харчи е върнало интереса на руския купувач на имоти към вътрешния пазар. Много от руснаците са се преориентирали към студиата или апартаментите в близост до качествена инфраструктура (например – метрото) и са готови и на покупка „на зелено“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
seabank
преди 12 години
Руският купувач-най добрия-добре че са те иначе глад и дребни въшки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
mirovalkov
преди 12 години
Руснаците останаха единствените, които купуват ваканцоинни имоти у нас. Те останаха единствените реални инвеститори в този сектор, след като е....майката на тъпите анпгличани. Руснака е добър клиент, и дава пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още