IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли ценовата стабилизация на пазара на имоти у нас?

Стабилизирането на цените може да е знак за бавното и постепенно възстановяване, но при условие, че няма тежки икономически сътресения

09:13 | 30.10.12 г. 20
Автор - снимка
Редактор
Започна ли ценовата стабилизация на пазара на имоти у нас?

От няколко тримесечия се забелязва, че цените на жилищата в България забавят темповете на спад. През изминалото тримесечие дори беше направен опит за слабо възстановяване на растежа, което не се оказа трайно.

Вижда се също така, че постепенно нарастват и сделките с имоти, макар и да са значително под предкризисните нива и основно увеличението на бройката да се дължи на по-засилената активност на пазара на земеделски земи.

До края на годината се очаква броят на сделките с имоти да е дори под регистрираните през миналата година нива.

Ако обаче пазарът навлиза в период на ценова стабилизация, може да се очаква и неговото бавно и постепенно възстановяване, макар че то няма да е с ценовите нива и обемите отпреди кризата. Спънка за процеса са напрежението в икономиката на страната, породено както от ситуацията в Европа, така и от вътрешните ни икономически проблеми и демографската картина.

Според агенцията за недвижими имоти “Адрес” ценовата стабилизация е факт вече две години. Малко по-различна е ситуацията обаче при броя сделки на пазара. Последователна тенденция няма, а данните са противоречиви, както и усещанията на клиентите.

Продължава нестабилността в Европейския съюз и България като държава в съюза е повлияна, както икономически, така и чисто психологически от тази несигурност, посочват от агенцията.

От агенция “Bulgarian Properties” отчитат като положителна тенденция минималните промени в цените на имотите.

Натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е 37,87%, като за София натрупаният спад е 41,4%. Натрупаният реален спад на цените след отчитане на инфлация от началото на кризата е 43,83% средно за страната и 47,03% за София, изчислява Полина Стойкова от агенцията.

Според данните на статистиката, вече четвърто тримесечие цените на жилищата средно за страната бележат минимални понижения - малко над 2% за година, докато тримесечните данни са за спадове под 0,5%. “Отчитайки тези данни, както и нашите наблюдения за страната, можем да кажем, че да, цените на жилищата са във фаза на стабилизация и задържане на достигнатите нива”, посочи Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в агенция “Явлена”.

Според Митов този процес ще продължи през четвъртото тримесечие на 2012 г. и първото на 2013 г., но при условие, че се запази текущата икономическа ситуация в страната.

Преди няколко месеца, по време на Клуб Investor.bg, посветен на имотите, Ричард Макдоналд, съосновател на компанията MRP International, предупреди, че българският жилищен пазар все още не е достигнал дъното.

Макдоналд сравни пазара с часовник, чийто пик е при 12, а дъното – при 6. Според него пазарът в България е между 3 и 5, което означава, че дъното е все по-близо. Пътят на възстановяването обаче също ще е дълъг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 2
boogeyman
преди 11 години
оффф. на тези от Адрес от 2008 насам им чета статиите как видите ли цените вече се стабилизираха и ха секи момента да тръгнат нагоре.е , аджеба след 48 грешни прогнози в продължение на 4 годиниот общо 48, не е ли време малко да се поспрете с анализаАЛО!АДРЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Гари
преди 11 години
2% номинален спад на цените и 4% официална инфлация - значи поне 6% реален спад на цените за година. А ако инфлацията е не 4%, колкото се отчита от НСИ, а 10-15% както я усещаме - значи обезценяването отива към 20 на сто. *** от Адрес са наистина уникални - каквото и да става винаги са оптимисти. И 2008 г. бяха така, когато тоталният крах на пазара се виждаше отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
krasus
преди 11 години
Това с дъното къде е го слушаме от 2 години Аман от измислени гурата като тоя дето се чудят какво да напишат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
hidko
преди 11 години
Пак разни изсмукани статистики. Като спрат да купуват русницате след година-две, тогава пак ще има спад от 10%. А местният пазар,всички знаем на какво ниво е, както се вижда и от предните коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
за сега има ръст на имотите само в гробищния парк...панелките се опразниха и до като не се сринат, пък и след това, следвайте ръста на имотите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
ss_sgp
преди 11 години
освен ръст в заплатите трябва да има и ръст в гражданите, а те намаляват от година на година.А и по принцип пенсионер жилище не купува.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
gaga
преди 11 години
за да има ръст на цените на жилищата или ръст в продажбите на жилища трябва първо да има ръст на заплатите и ръст в трудовата заетост. Ако някой успее да предскаже кога ще има реален ръст на средната работна заплата в страната, ще предскаже и ръста в цените на жилищата. ФУНДАМЕНТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още