IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какъв етап от развитието си е пазарът на имоти в България?

Има основания говоренето за криза да спре, но възстановяването ще бъде продължителен процес

15:28 | 05.11.13 г. 30
<p>
	Отчита се ръст при обема на продажбите на имоти. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Отчита се ръст при обема на продажбите на имоти. Снимка: Investor.bg

Пазарът на имоти навлиза в нов етап на развитие – период, в който се очаква цените да се задържат на настоящите нива за по-дълъг период от време. "Възстановяването ще бъде бавен процес, но вече имаме основание да спрем да говорим за криза и да започнем да говорим за следкризисен период", посочва се в доклад на компанията Bulgarian Properties за тенденциите на пазара през третото тримесечие на годината.

"Цените на имотите реагират бързо на икономическите тенденции и показват точно и на разбираем език накъде вървят нещата, дали икономиката прегрява по време на възходящия цикъл, а по време на криза – колко сериозна е тя и кога ще започне излизането от нея, пише още в анализа.

Според компанията вече се виждат ясни сигнали за започнало възстановяване – ръст при обема на продажбите, спиране на спада в цените, ръст на обема на новоотпуснати кредити и други.

"Тенденциите, които се затвърдиха през изминаващата вече година, е че дъното е достигнато, цените спряха да падат, имотният пазар се уравновеси и стабилизира, сделките нараснаха и започна процес на бавно, но сигурно излизане на пазара от кризата", заключават експертите.

"Това се случи от една страна благодарение на постоянно нарастващия интерес и покупки на ваканционни имоти по морето от руски купувачи, ефектът от който преля и в другите пазарни сегменти, а от друга – на относителната икономическа стабилност, спада на лихвените проценти по ипотечните кредити до най-ниските им стойности от пролетта на 2006 г. и нарасналия в резултат на това обем на новоотпуснатите кредити, както и на все повечето имоти, обявени на реални пазарни цени", посочва се в доклада.

Изминалото тримесечие е било динамично - както в летните курорти, така и в големите градове. Запитванията от страна на потенциални купувачи са се увеличили с 20% на годишна база, а обемът от сделки с имоти по данни на компанията е нараснал с 5% спрямо третото тримесечие на миналата година.

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи - те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца, сочат още данните на посредника.

Втората по големина група на пазара са българските, които купуват основно в големите градове и най-вече в София.

Компанията отчита 10% ръст на сделките в София за периода юли – септември. Цените се движат между 720 и 750 евро през последните 1-2 години, като през третото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м. при 747 евро/кв.м. през второто тримесечие и 710 евро/кв.м. за третото тримесечие на 2012 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти в София е без съществено изменение и през изминалите три месеца е 64 200 евро, изчисляват от компанията.

Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
най-доброто инфо е от системните облъчватели, които казват например 20-80% истина за да те излъжат за останалото... отсяваш истината така: можеш да направиш проверка по аксионометричните им допускания с които работят... когато стигнеш до грешно такова /проверяваш спрямо реалността чрез собстения си безусловен опит/ игнорираш последващата инфо и изводиЕто ти за рашките умниците до какво стигат:http://***.youtube.com/watch?v=cFSxBOqiM1oкато го огледаш драсни на лични ще ти пратя още ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
drakobg
преди 10 години
Аз вярвам,че винаги може да се чуе нещо умно от всеки.Пусни линкчета към тези филми ако можеш.Аз специално малко се чудя за рашките заради онова инфо от А. Голицин и други като него, твърде много съвпадения се натрупват.Просто няма въз основа на какво да отдифиеренцирам инфото от дезинфото, а и нямам време, сега не ми е важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 1
Crux
преди 10 години
Нищо ново не казват тия и нищо, което да не може да се види от статистическите данни.От около 2 години цените на имотите са замръзнали на едно ниво. Което значи, че те реално поевтиняват, защото за тези 2 години има натрупана някаква инфлация. Този процес ще продължи още поне толкова време, поне докато банките успеят да намалят дела на лошите кредити в портфейлите си и отново се впуснат в рисково кредитиране.Доводът за демографската криза като фактор за още по-голям спад в цените на имотите не е актуален за България. Наистина, България е рекордьор в ЕС по брой жилища на глава от населението, както и по процент на собственост на обитаваните жилища. Обаче една огромна част от наличните жилища са панеляци в големите градове, от които хората гледат да избягат, а друга голяма част са необитавани селски къщи. Така че имоти има бол, качествените са кът. И техните цени няма накъде повече да падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
аз не анализирам хората а "писанията" им! - не забеляза ли, че съм ти копирал 2 поста в последния отговор чрез които отговарям на "желанието ти" да избягаш по тъча в разговора... а накрая реши и на "лично-отношение" да го избиеш!... ами какво да ти кажа - Мерси! :)) - но да знаеш че не търся любовница - в личен план де! ;))) - казва се "пази боже"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Нарцисизма поч`ва да пречи. Все пак, не можеш да анализираш всеки пишещ и мислещ. Това, че харесваш само собствената си риторика, не значи, че тя е най...Твое право е да правиш каквото си пожелаеш. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
а топлата презокеанска връзка не може да се скрие по роднинска линия от тук: майките посестрими ФЕД и ЕЦБ си имат обща баба - сестра със АЦБ, а таткото на бабите /общия шеффф/ е разпределил света в няколко зони и на изгонените затворници в новия свят дава полицейски функции и да държат ключа за технологиите, на джапанките една част от технологиите и бачкарницата, на дръпнатите само бачкарницата - те са най-голямото пробване на това дето ще идва скоро и на другите места... , на стария свят подарява ресурсите на русите... ... ... сега ще преразпределят пак зоните и ще има нови роли и функции още малко, преди да се замени от най-най-новото... за последно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
ДА!Дръпнатите са в баланс с долара и са производственото предприятие на света!Русите са продадени преди насссс... на същите които ни притежават и нас и ЕС... мога да ти пратя няколко филмчета с анализи на тяхни много добри икономисти, които просто не могат да прескочат ограбването... което там е по-очеизвадно от това тук! - милите въртят сучат и бюджета все на минус... производството спряно, техноилогиите убити и само износ на ресурс им кърпи баланса.... и казват - ако падне ойл-а, сриффф - пенсии, медицински услуги и инфраструктура на кино! Написах каква е причината в една съседна тема = че освен маймуни /роби/ имат и ресурси!...Всички си имат общ шеффф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
"Няма как да знаеш какво виждам аз и кои "факти" ми помагат за това. Останалото са лични догадки :)) .... "------------------------------------------------------------- - Да де, Затова си ми написал какво знаеш и какво мислиш/очакваш, ето:"С една дума, отрицателен демографски прираст, считано от 1990 до днес, съчетано с отрицателен миграционен прираст!Данните в Уикипедия вероятно са верни.От там и въпроса - Кой купува? Смях. " - и сехга отричаш какво си написал, та изводите последващи от него да са грешни ли :)))))))) - нямам нищо против по принцип тези неща /някой да си намери грешка/, но искам да си признавате, защото в противен случай ще спра да пиша смислено и ще премина в тази фаза и аз - а'ла Нобел !! Защото обезсмисляш един куп мои постове, за да кажеш че и ти си мислил така... ами ще ви оставя да си мислите както си знаете ;)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Пак подсказвам, говорим за еднакви "факти" и циклични "резултати"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Няма как да знаеш какво виждам аз и кои "факти" ми помагат за това. Останалото са лични догадки :)) ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още