IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какъв етап от развитието си е пазарът на имоти в България?

Има основания говоренето за криза да спре, но възстановяването ще бъде продължителен процес

15:28 | 05.11.13 г. 30
<p>
	Отчита се ръст при обема на продажбите на имоти. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Отчита се ръст при обема на продажбите на имоти. Снимка: Investor.bg

Пазарът на имоти навлиза в нов етап на развитие – период, в който се очаква цените да се задържат на настоящите нива за по-дълъг период от време. "Възстановяването ще бъде бавен процес, но вече имаме основание да спрем да говорим за криза и да започнем да говорим за следкризисен период", посочва се в доклад на компанията Bulgarian Properties за тенденциите на пазара през третото тримесечие на годината.

"Цените на имотите реагират бързо на икономическите тенденции и показват точно и на разбираем език накъде вървят нещата, дали икономиката прегрява по време на възходящия цикъл, а по време на криза – колко сериозна е тя и кога ще започне излизането от нея, пише още в анализа.

Според компанията вече се виждат ясни сигнали за започнало възстановяване – ръст при обема на продажбите, спиране на спада в цените, ръст на обема на новоотпуснати кредити и други.

"Тенденциите, които се затвърдиха през изминаващата вече година, е че дъното е достигнато, цените спряха да падат, имотният пазар се уравновеси и стабилизира, сделките нараснаха и започна процес на бавно, но сигурно излизане на пазара от кризата", заключават експертите.

"Това се случи от една страна благодарение на постоянно нарастващия интерес и покупки на ваканционни имоти по морето от руски купувачи, ефектът от който преля и в другите пазарни сегменти, а от друга – на относителната икономическа стабилност, спада на лихвените проценти по ипотечните кредити до най-ниските им стойности от пролетта на 2006 г. и нарасналия в резултат на това обем на новоотпуснатите кредити, както и на все повечето имоти, обявени на реални пазарни цени", посочва се в доклада.

Изминалото тримесечие е било динамично - както в летните курорти, така и в големите градове. Запитванията от страна на потенциални купувачи са се увеличили с 20% на годишна база, а обемът от сделки с имоти по данни на компанията е нараснал с 5% спрямо третото тримесечие на миналата година.

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи - те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца, сочат още данните на посредника.

Втората по големина група на пазара са българските, които купуват основно в големите градове и най-вече в София.

Компанията отчита 10% ръст на сделките в София за периода юли – септември. Цените се движат между 720 и 750 евро през последните 1-2 години, като през третото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м. при 747 евро/кв.м. през второто тримесечие и 710 евро/кв.м. за третото тримесечие на 2012 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти в София е без съществено изменение и през изминалите три месеца е 64 200 евро, изчисляват от компанията.

Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
drakobg
преди 10 години
Хм, винаги са се намирали нови начини за обиране на маймуните-от еднократен данък върху стойността на имотите им или депозитите, през балон с цената на луковички на лалета, до национализация на земи и предприятия. Защо мислиш поне 10 пъти съм писал STARVE THE BEAST? Не, че ми пука за цените на имотите, всичко, казано дотук сочи .....на юг за тях, да , на ЮГ. Сигурен ли си, че виждаш цялата картина, това, което владее всичко?А ролята на Китай и Русия и влиянието върху България на тези два фактора, поне за мен, признавам си, неизвестни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Някоя ***-любовница (-) с такава скорост ми се изходи по всички коментари, че доказвайки чрез неспособността си да чете, ми сподели любовта и копнежите си - няма да ме има, няма шанс :)))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
не -> ти търсиш повторението на процеса и търсиш обясняващи го фактори /"От там и въпроса - Кой купува? Смях."/ - та подлъгвайки се по тези фактори, ти стигаш до грешни изводи, щото обратно - няма как да стигнеш до правилните изводи ЧРЕЗ тези фактори! - обясних ти специално как се манипулира /обезличава/ значението им!Съответно не може да виждаш това което виждам аз, защото моето включва твоето, а твоето не обяснява моето!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
:) замисли се и ще разбереш, че виждам правилните фактори....говорим за едни и същи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
"A дали някога отново ще се повтори ситуация с..."-------------------------------------------------------------------------не съм сигурен дали ме разбра -> исках да ти кажа, че сега се прави подобно на "предното" но по друг начин! Идеята е маймуните винаги да са изненадани какво става и да не става никога това което очакват! "Дали вече не се е стигнало до онази фаза на бедност, при която не можеш и да задлъжняваш повече."--------------------------------------------------------------------------------------------- - именно затова се сменя "тактиката" - като не искат маймуните да задлъжняват самоволно, то тогава ще ги "задлъжняват" насилственно! А за "фазаТА на бедност" -> има още какво да видиш в тази посока... тук целите не са изпълнени... и си помисли, при каква цена на имотите ще се случи това!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
банкСТери-те които виждат маймуните не определят нищо! Тях ги карат да работят по определен начин... по-висшите над-банкСТери, а те не работят по правилата в учебниците, а ги контролират /правилата/ в полза на целите и плана си! Всички други фактори са по-слаби по отношение на резултата, в смисъл, че именно така се контролират и привидно независимите фактори... например цената на голд-а няма нищо общо с разходите за добиване и т.н.!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
drakobg
преди 10 години
A дали някога отново ще се повтори ситуация с безотговорни банкСТери, гонещи бонус за кредитно проникване и пазарен дял, маниакална фаза на раздуващ се имотен балон и наличие на финансово неграмотни хора, които могат да поемат нов кредит.Дали вече не се е стигнало до онази фаза на бедност, при която не можеш и да задлъжняваш повече.Не отговаряй, приятелю, знам, че знаеш отговора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
stefi
преди 10 години
Не се напъвайте да давате отговори на този въпрос..това е Риторичен въпрос , защото Пазарите Нямат нужда от мнения..Пазарите Уведомяват да Новия Етап , той не е дискусионен във форумитеНовият етап е Факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
а аз умишлено съм посочил време на кризата и умишлено съм посочил период преди това!Разбираш ли, че ще се потретя за да ти кажа, че факторите ти не са определящи, защото са валидни и по време на ЪП-а !!!Други са факторите !! Но не ги виждате... явно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
А "подредбата" по регион, в таблица сочена от теб е "показателна"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още