IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какъв етап от развитието си е пазарът на имоти в България?

Има основания говоренето за криза да спре, но възстановяването ще бъде продължителен процес

15:28 | 05.11.13 г. 30
<p>
	Отчита се ръст при обема на продажбите на имоти. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Отчита се ръст при обема на продажбите на имоти. Снимка: Investor.bg

Пазарът на имоти навлиза в нов етап на развитие – период, в който се очаква цените да се задържат на настоящите нива за по-дълъг период от време. "Възстановяването ще бъде бавен процес, но вече имаме основание да спрем да говорим за криза и да започнем да говорим за следкризисен период", посочва се в доклад на компанията Bulgarian Properties за тенденциите на пазара през третото тримесечие на годината.

"Цените на имотите реагират бързо на икономическите тенденции и показват точно и на разбираем език накъде вървят нещата, дали икономиката прегрява по време на възходящия цикъл, а по време на криза – колко сериозна е тя и кога ще започне излизането от нея, пише още в анализа.

Според компанията вече се виждат ясни сигнали за започнало възстановяване – ръст при обема на продажбите, спиране на спада в цените, ръст на обема на новоотпуснати кредити и други.

"Тенденциите, които се затвърдиха през изминаващата вече година, е че дъното е достигнато, цените спряха да падат, имотният пазар се уравновеси и стабилизира, сделките нараснаха и започна процес на бавно, но сигурно излизане на пазара от кризата", заключават експертите.

"Това се случи от една страна благодарение на постоянно нарастващия интерес и покупки на ваканционни имоти по морето от руски купувачи, ефектът от който преля и в другите пазарни сегменти, а от друга – на относителната икономическа стабилност, спада на лихвените проценти по ипотечните кредити до най-ниските им стойности от пролетта на 2006 г. и нарасналия в резултат на това обем на новоотпуснатите кредити, както и на все повечето имоти, обявени на реални пазарни цени", посочва се в доклада.

Изминалото тримесечие е било динамично - както в летните курорти, така и в големите градове. Запитванията от страна на потенциални купувачи са се увеличили с 20% на годишна база, а обемът от сделки с имоти по данни на компанията е нараснал с 5% спрямо третото тримесечие на миналата година.

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи - те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца, сочат още данните на посредника.

Втората по големина група на пазара са българските, които купуват основно в големите градове и най-вече в София.

Компанията отчита 10% ръст на сделките в София за периода юли – септември. Цените се движат между 720 и 750 евро през последните 1-2 години, като през третото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м. при 747 евро/кв.м. през второто тримесечие и 710 евро/кв.м. за третото тримесечие на 2012 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти в София е без съществено изменение и през изминалите три месеца е 64 200 евро, изчисляват от компанията.

Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
Противоречие няма. Не съм определял "време на криза". Умишлено съм посочил "друг" период. Като "възможна" отправна точка. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Да, тук никой не толерира различно мнение от неговото, а опита да обясниш обратна на дадена заета позиция е равносилно на война... дори и заемащия позицията да съзнава, че не може да я обясни рационално, я защитава по човешки чисто субективно отхвърляйки цялата налична проверима и реална аргументация която му се предлага!Аз затова много рядно изказвам лично мнение и позиция, а показвам само грешка или възможна посока на мисленето извън текущото поле на допускане на атгументи... на мислещия! ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 0
mia11
преди 10 години
Чух ли или пък четох, че една учителка по призвание казвала на своите ученици така- "Няма бедни и богати, имотни и безимотни, а има четящи и нечетящи!"Мисля, че не е далече от истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
(-) - изхождането върху коментара ми с минус, показва не липса на мислене, а липса на възможност за четене у дадената ***!Ама ако можете да четете, аз не ви казвам "нагоре" ли са имотите или "надолу"!!! Казвам Ви, че факторите които "уместно" ползвате ... НЕ ВАЖАТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Знаеш ли - не обичам умните хора да не мислят... но уважавам всеки избор, на който избиращия си носи последствията. Ще ти отговоря така: - тези фактори които си изброил (отрицателен демографски прираст, отрицателен миграционен прираст) валидни ли бяха преди кризата и как БГ беше докарала ръста на цените на имотите в ТОП 3 на ЕС? Понеже мога да си отговоря на тези въпроси спокойно от твое име, ще те помоля да помислиш повече какво точно искам да ти кажа!...За справка ето ти извадка с ръста на цените на НИ в БГ преди кризата:http://profit.bg/news/Bulgariya-oglavi-klasatsiyata-po-rust-na-tsenite-na-imotite-za-2007-g/nid-11464.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
`ам` те не са виновни де, гледат си интереса. 10-на Стамболовци трябва да влезнат при ония 240, ама с по едно железо, па.... Па после и родата и приятелите също по домова книга. Белки тогази некой се сети и за интереса на БГ-то, доколкото не е късно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
toto
преди 10 години
БулгариЪН поропъртис нали купуваха имоти на килограм през 2008ма! сега за специалисти се тъпанчат! Да си гледат перачницата и да не се напъват с пр изяви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
"минус"-чо, става дума за десетки/50-80/хиляди годишно. Само не ми излизай, че фирмите и гурбетчийте наваксват.Зона България изчезва, някой за "пазар" ще ми говори. Манговците са по-умни даже, напускат яко и правят огромни колонии из ЕУ-то, дето с всичките си Еуро атлантически дружки ни е***а мам*та....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 8
edimi
преди 10 години
Без да коментирам, само нека се види - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8FС една дума, отрицателен демографски прираст, считано от 1990 до днес, съчетано с отрицателен миграционен прираст!Данните в Уикипедия вероятно са верни.От там и въпроса - Кой купува? Смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 6
Gold Zombie
преди 10 години
Булшит ! Да ме прощавате.Цените са се закрепили основно заради ината на пишман инвеститорите в бетон, които не искат да продават на по-ниски цени, нищо че няма на кого да продадат в момента. Тези цени се крепят и благодарение на банките, които също съвсем не са малък собственик на този пазар. А по-високите обеми сделки, колко да са по-високи пък, когато в абсолютен брой са си на едно постоянно дъно, където и 2 сделки месечно се броят за 100% ръст в продажбите.Иска им се на някои хора да си сложат розови очила, ама няма как да стане в следващите годинки. По-високи цени на жилища би имало само, когато инфлацията тръгне нагоре. С което не означава, че имотите ще поскъпват, както се досещате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още