IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Китай сами саботират рестрикциите на пазара на имоти

Местните власти имат най-голям интерес от високите цени на земята, която е основен източник на приходи

14:07 | 07.11.13 г.
Властите в Китай сами саботират рестрикциите на пазара на имоти

Въпреки четирите години на опити държавата да охлади пазара, цените на жилищата в Китай продължават да нарастват, разкривайки една неудобна истина: правителството е сред най-сериозните пречки за успеха на ограничителните мерки, пише Ройтерс.

Държавните приходи са толкова тясно свързани с необходимостта цените на земята да продължат да нарастват, че политическите опити да се успокои жилищният пазар създават един дълбоко вкоренен конфликт на интереси.

С едната ръка властите прилагат поредица от мерки за охлаждане на рекордно високите цени на жилищата, докато с другата продават земя на строителите срещу все по-големи суми.

Жилищата в градове като Пекин са по-скъпи, отколкото във Великобритания или Япония - нежелана последица от кампанията на централното правителство да направи жилищата по-достъпни за китайците. През септември в национален мащаб цените отчетоха най-бързото си темпо на растеж от три години.

"Местните власти искат да поддържат цените на земята сравнително високи", коментира Дзоу Сяоюн от Китайския институт за измерване и планиране на земята. "Местните власти не искат цените на жилищата да паднат", допълва той.

Продажбата на земя е един от най-големите източници на приходи за местните власти в Китай, но има и други фактори, които допринасят за поскъпването на жилищата. Сред тях са естественото търсене от страна на нарастващото население, както и спекулациите, предизвикани от парите в брой на фона на сравнително ограничените възможности за инвестиции.

Китайските опити за реформа, като например понижаване на държавната зависимост от продажбата на земя с цел получаване на приходи и осигуряването на повече опции за инвестиции за спекулантите, би трябвало да изгладят тези фактори.

Със сигурност централното правителство в Пекин е изправено пред дилема. От една страна е все по-силното недоволство срещу високите цени на жилищата, което е заплаха за социалната и икономическа стабилност в страната. От друга обаче имотният сектор е сериозен двигател на икономическия растеж, поддържащ 40 сектора и допринасящ за около 16% от БВП на страната възлизащ на общо 8,5 трлн. долара.

В Китай като цяло през първите девет месеца на тази година приходите на местните власти от продажба на земя са скочили с 50% на годишна база до 2,7 трлн. юана, показват данни на финансовото министерство.

"Нарастващите цени на жилищата не са неконтролируеми, но не са под контрол", коментира Цао Дзиенхай от Китайската академия за социални науки.

Купувачите изглежда са съгласни. След напразното чакане за спад на цените много купувачи вече нямат желание да отлагат и започват да търсят жилище. В Дасин на юг пенсионерка твърди, че от януари изчаква подходящ момент да купи апартамент на сина си. Сега обаче вече смята, че е безсмислено да продължава да чака. "Невъзможно е да се чака. Колкото повече чакаш, толкова по-високи стават цените", казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още