IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Пекин излизат с още мерки за затягане на пазара на имоти

На спекулантите на пазара ще им се забрани да купуват имоти в китайската столица за пет години

09:44 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Властите в Пекин излизат с още мерки за затягане на пазара на имоти

Властите в столицата на Китай – Пекин, въведоха още мерки за “охлаждане” на пазара на имоти и поеха ангажимент да засилят предлагането на жилища за домакинствата от средната класа, както и да “накажат” спекулантите, предаде Ройтерс.

Заради променливия успех в борбата с високите цени на жилищата на местно ниво много експерти очакват нови ограничения от централното правителство, които да важат в национален мащаб, включително и повишаване на данъците.

Властите в Пекин признават, че спекулантите тласкат нагоре цените на жилищата, така че новите мерки са насочени и към купувачите, и към продавачите.

Планира се спекулантите, които са заобиколили забраните на правителството и все пак притежават повече от едно жилище, да бъдат лишени от имотите им и да им се забрани да купуват имоти в Пекин за пет години.

Предвижда се също така на строителите да не им се разрешава да продават, ако цените им не отговарят на изискванията на местното правителство. Ще се затегнат допълнително и условията за ипотечно кредитиране.

За да се посрещне адекватно търсенето, местните власти въвеждат нова категория жилища – за средната класа. Те ще са по-скъпи от достъпните държавни жилища, но се планира цените им да са с 30 на сто по-ниски от пазарните.

До края на тази и през следващата година се предвижда на пазара в Пекин да излязат 70 хил. жилища за средната класа. Те могат да бъдат купувани от домакинства, които отговарят на определени критерии.

Цените на жилищата в Китай продължават да нарастват с бързи темпове и подхранват опасенията за балон на пазара, който заплашва втората най-голяма икономика в света. Цените в Пекин са най-високи в цялата страна, а през септември скочиха с още 16 на сто на годишна база въпреки 4-годишната кампания на местните власти за потискането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още