IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разширява предлагането на земя за жилищно строителство

С нарастването на цените на земята в страната се повишават и цените на жилищата

14:07 | 21.10.13 г.
Китай разширява предлагането на земя за жилищно строителство

Китай увеличава обема на парцелите за строителство на жилищни сгради на фона на продължаващите опити на правителството да стабилизира пазара, съобщи онлайн изданието World Property Channel.

През първите девет месеца на 2013 г. предлагането на наличните парцели се е увеличило до 91 700 хектара, или с 28% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Министерството на земята и ресурсите.

Продажбите на общинска земя са нараснали с 26% на годишна база, показват изчисления на Bloomberg. На свой ред средната цена на кв. м се е покачила с 43%, което е повишило приходите на китайските градове с 80% до 815,5 млрд. юана (133 млрд. долара).

С нарастването на цените на земята се повишават и цените на жилищата. През август новите жилища са поскъпнали с най-бързото си темпо от най-малко 2 1/2 години насам, засилвайки опасенията от балон на жилищния пазар.

Неотдавна министерството на земята изиска от водещите градове като Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън да увеличат предлагането на парцели за жилищно строителство. В Пекин то е разширено с 52% през първите девет месеца на 2013 г. спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още