IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на услуги по поддръжката на имоти продължава да се разраства

Очакванията са пазарът на фасилити услуги да нарасне с още 15% догодина

12:12 | 17.12.13 г.
Пазарът на услуги по поддръжката на имоти продължава да се разраства

Пазарът на услугите по професионална поддръжка на сгради е продължил да се разраства и през 2013 г. От Facility Optimum Bulgaria, компания, специализирана в поддръжката и управлението на бизнес сгради, отчитат, че обемът на бизнеса е достигнал над 5 млрд. лева през годината, след като през миналата беше около 4,3 млрд. лева.

„Професионалното управление набра скорост изключително бързо на българския пазар при това - в годините на икономическа стагнация”, коментира Бисера Иванова, изпълнителен директор на компанията. „Последните проучвания сочат, че тази дейност е първият и най-важен фактор при избора на бизнес имот – компаниите наематели търсят гаранция за бърза реакция при авария, което постигат най-лесно с интегрирана услуга за поддръжка", допълва тя.

Очакванията на Иванова са през следващата година пазарът да нарасне с още 15 на сто, като фокусът ще бъде върху услугите по техническа поддръжка, които ще нараснат с поне 25%.

Квадратурата на сградите, използващи професионални фасилити услуги, към края на 2013 г. е около 2,38 млн. кв. м, което е с 9 % повече спрямо края на 2012 г. В сектора на административните и офис сгради увеличението е само с 5%, а при търговските сгради и веригите магазини увеличението е с 19%.

Традиционно най-активни остават потребителите като финансови и ютилити компании, телекоми с клонова мрежа в цялата страна, офис центрове, търговски комплекси и молове.

Най-популярната фасилити услуга в страната остава почистването – ползва се от 90% от фирмите. Засилва се обаче и процесът поа аутсорсване на услугите по техническа поддръжка, включващи най-общо регулярна профилактика, поддръжка и аварийни ремонти на всички системи и инсталации в сградите, като електрически инсталации, отоплителни, климатични и вентилационни системи и други.

По думите на Бисера Иванова един от най-любопитните казуси през 2013 г. е този за разделното събиране на отпадъците. Той за пореден път доказва, че голям процент от разпоредбите, които засягат организацията на работа на малките и средни компании са трудни за прилагане.

„Само 26% от фирмите в България събират разделно боклука, както ги задължи законът от 1 януари тази година”, коментира Иванова. „Въпреки че глобата достига до 20 хил. лева, българските компании все още не са успели да се сдобият със специалните кошчета за разделно събиране и не са мотивирани да спазват изискванията. Това не е приоритет на голяма част от фирмите в страната, тъй като малките компании произвеждат твърде малко боклук, за да си позволят професионална услуга за неговото рециклиране”, допълва тя.

По думите й стойността на специалните кошчета за разделно събиране варира от 30 до 150 лева за офис с площ от 200 кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още