IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна охлади апетита на инвеститорите в бизнес имоти в ЦИЕ

Същевременно в Европа като цяло инвестиционната активност се засилва на фона на подобрените кредитни условия и настъплението на опортюнистичните инвеститори

11:28 | 21.05.14 г.
Кризата в Украйна охлади апетита на инвеститорите в бизнес имоти в ЦИЕ

Кризата в Украйна е забавила инвестиционната активност в сектора на бизнес имотите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), отчита консултантската компания CBRE.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в региона се е понижил значително през първото тримесечие – с 35 на сто на годишна база, най-вече в резултат на значителния спад на вложенията в Русия заради напрежението в Украйна.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Руската федерация се е понижил до най-ниско ниво от първото тримесечие на 2012 г. - със 77,1% до 418 млн. евро. За сравнение, през първите три месеца на миналата година обемът на инвестициите в страната е надхвърлил 1,8 млрд. евро.

Спадове са отчетени и на някои от по-малките пазари в региона, с изключение на Румъния, където е регистрирано значително увеличение на инвестиционната активност.

Експертите поясняват, че инвестиционната активност в някои държави от Централна и Източна Европа вероятно ще се забави през тази година, но това ще се компенсира от засилването на активността в Чехия, Унгария и Румъния.

Полша остава най-предпочитаната от инвеститорите в бизнес имоти в региона. През първите три месеца на годината обемът на инвестициите в страната се е увеличил с над 40 на сто до 893 млн. евро.

Инвестиционната активност в Европа се засилва

Подобрението на инвеститорското доверие и кредитните условия, както и значителното засилване на активността на опортюнистичните инвеститори на възстановяващите се от кризата пазари, са довели сектора на бизнес имотите до силен старт на годината, посочва се в доклада на компанията.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа през първото тримесечие се е повишил с 18 на сто на годишна база до 37,9 млрд. евро, показват данните.

Най-силен ръст на инвестициите е отчетен в Австрия (183%), Ирландия (179%), Испания (132%) и Финландия (103%). На ключовите пазари Швеция, Германия и Франция са отчетени увеличения от съответно 68%, 47% и 37%.

Инвестиционната активност във Великобритания обаче се е свила с 3 на сто на годишна база през първото тримесечие до 11,4 млрд. евро. Понижението се дължи заради все по-отслабващото предлагане на качествени активи на Острова и по-конкретно – на водещия пазар в страната, столицата Лондон.

„В Лондон беше отчетен рекорд на инвестициите през последните три месеца на 2013 г., като бяха надминати дори равнищата от 2007 г., преди кризата, така че резултатът от началото на тази година не е неочакван“, коментира Саймън Бароуклиф от CBRE.

По думите му заради свитото предлагане в Лондон инвеститорите все по-често поглеждат към другите региони на Великобритания.

Продължава да се засилва интересът на опортюнистични инвеститори, главно от САЩ, към най-тежко ударените от кризата пазари и особено към Испания и Ирландия, отчита се в доклада. Общо половината от инвестициите в бизнес имоти в Испания през цялата 2013 г. са с произход Северна Америка. Тенденцията се очертава да се запази и през тази година, като Испания се радва и на значителни сделки с участието на инвеститори от Китай и Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още