IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в София продължават да растат, макар и по-бавно

Средната цена на жилищата в столицата за първите три месеца на 2018 г. е 1092 евро за кв. м, сочат данни на Bulgarian Properties

16:22 | 26.04.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bulgarian Properties</em></p>

Снимка: Bulgarian Properties

Параметри на закупените жилища

В началото на годината с най-голям и нарастващ дял от закупените жилища са двустайните апартаменти с 67%, като наличностите на този вид жилища в сградите ново строителство продължават да се изчерпват най-бързо. 23% от закупените жилища са тристайни, а четиристайните и многостайните са с най-малък дял от 10%.

Средната площ на закупените жилища е 81,5 кв.м и намалява с около 5 кв.м спрямо последното тримесечие на 2017 г.

Най-много се купуват апартаменти на втори и трети етаж с дял от 38%, а след тях се нареждат жилищата на четвърти, пети и шести етаж с 33%. Остава значителен и делът на жилищата на първи етаж - 27%. 56% от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на пазара на продадените в началото на годината имоти е 122 дни (около 4 месеца) и намалява в сравнение със 138 дни в края на миналата година. Направените отстъпки от офертните цени са незначителни – 0,14%, като това е най-ниското им ниво от 2008 г. насам.

Кредитната експанзия на банките продължава и през тази година с нарастване в първите месеци от около 15% на годишна база, а лихвите по кредитите се запазват на ниски нива от 3,7% до 4%. имоти4 имоти4

Местното търсене продължава да бъде основен двигател на жилищния пазар в София, като напоследък се забелязват и сигнали за по-активно навлизане на чуждестранни инвеститори, отбелязват от Bulgarian Properties.

Перспективи за 2018 г.

Още в първите месеци на годината се усеща уравновесяването на жилищния пазар в София в резултат на нарасналото предлагане, което доведе до забавяне на ръста на цените в София до очакваните за 2018 г. 10%, коментират от Bulgarian Properties. Пазарът в столицата продължава да се радва на силна активност и през тази година той отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, допълва имотната агенция.

Очакваният ръст на БВП и доходите на населението, ниската безработица и все още ниските лихви по ипотечните кредити през 2018 г. ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар, но вече с по-малка доза ентусиазъм и стихийност от тези, които наблюдавахме през последните две години, прогнозира имотната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 10
OPASEN
преди 5 години
Здравейте хейтъри,Балонът се "надува", но явно не от Вас, т.е. май сте изпуснали влака, а следващата композиция ще е след поне 6-7 години, а може и много повече.От тук сме поне още 1-2 години нагоре, докато се постигне равновесието на пазара, а равновесието гони цените на Европа, за където сме се запътили! Влезнем ли в ERM2 и Еврозоната настоящите цени ще Ви се струват мнооооого изгодни ;-))Безработицата е рекордно ниска, заплатите растат (вижте статистиката, не гледайте само себе си), инфлацията се задвижи с бързи темпове - при това положение защо си мислите, че цените на жилищата трябва да падат?? Ама Вие си знаете, де :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
HighSpirited
преди 5 години
Много си прав и не мен ми е чудно как може някой да инвестира 200 000 Е, в подобен имот като със същите пари може да купи вила с морски изглед в Испания...https://***.meretdemeures.com/en/detail/waterfront-house-for-sale-in-garachico-tenerife-canary-islands-spain/304261/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Веск
преди 6 години
Аз малко като зевзек ще отбележа, че тези хубави статистики и графики малко се четат като евангелие от дявол. Всичко е много добре на хартия. 15 000 родени деца, 12 500 първолаци в София. Говорим за тази година. При положение, че младите с деца са основно в София. Наслението на София следва да пада даже до под 1 милион в бъдеще. Аз не знам някой вярва ли, че София расте без да старее - според мен старее много яко и определено не расте, а всеки растеж е свързан с обезлюдяване на провинцията, която като няма начин сама да се издържа ще се надява на Софийската икономика, каквото и да значчи това. Най-мъгливия параметър е това софийската икономика и цялата държава е в нозете и. Официално за 8 години имаме спад 500 000 души на населението в страната според водеща проправителствена телевизия. Чак аз се стреснах. Достъпността на имоти обаче е добра и в това няма лошо. Важното е да не допуснем това да се влоши. Спестяването на пари за жилище е добра работа, но при растящи цени и заплати спестяването не решава проблема, то само по себе си работеше добре при соца - на фиксирани с години цени и заплати. Вземайте заеми с мярка за да не правите просто богатите още по-богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
Mohave _
преди 6 години
Защо достъпността на една дългогодишна инвестиция се гледа по моментния доход . Ако парите за жилище си ги събирал 15 г. примерно , достъпността с какво се е променила - с последните 10 заплати ??? Или си признаваме , че пазарът е кредитно движен , те се намира далеч от реалността .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Пускайте едно поле "платена реклама", в колко от новозакупените жилища реално живеят хора? Голяма част от тях са закупени с цел инвестиция, защото то в България няма много места за такива. То и ако някои купуват на тия цени с тая цел, едва ли имат много акъл. За какво ми е да платя 200 бона за кутия (около 60кв/м, според статията, могат да се закупят с толкова пари) в Лозенец, като няма къде да си оставиш колата, въздухът е кофти, мръсно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още