IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай ще нараснат по-бързо през 2018 г.

Очакванията са за ръст от 5% тази година и от 3,3% през първото полугодие на 2019 г.

17:08 | 13.09.18 г.
<p>
	Изглед от Шънджън.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед от Шънджън. Снимка: Архив Ройтерс

Китай инвестира 990 млрд. юана (143,63 млрд. долара) в голям проект за градско преустройство чрез програмата „Обещано допълнително кредитиране“, която се използва широко за компенсиране с пари в брой на местните жители, чиито домове са били разрушени.

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай достигна най-бързия си темп от близо две години през юли, а продажбите на имоти и новозапочнатите жилища също нараснаха.

Шън Сунчън, консултант в централната банка на страната, предупреди в понеделник, че недалновидната жилищна политика на Китай е изкривила пазара и в действителност запасите от жилища в страната са намалели до тревожно ниско равнище.

Само един от анкетираните анализатори от Ройтерс очаква цените на жилищата да намалеят през 2018 г.

Смекчаване на политиката?

Въпреки че Пекин смекчава цялостните условия за отпускане на кредити на фона на забавянето на местното търсене, анализаторите смятат, че властите ще бъдат по-предпазливи при стимулирането на инвестициите в имоти в сравнение с предишни кризи.

Повечето пазарни наблюдатели смятат, че властите ще запазят ограниченията си върху незаконното финансиране на имотния сектор, но са на различни мнения по въпроса дали регулаторите ще смекчат ограниченията за достъпа на гладните за кеш предприемачи до други източници на финансиране.

В същото време китайските жилища изглеждат все по-недостъпни, като създават дългосрочен риск, тъй като дългът на домакинствата расте, а потребителите имат по-малко пари за други покупки.

Помолени да оценят достъпността на китайските жилища по скала от 1 до 10, при която 1 е най-евтино, а 10 най-скъпо, средният отговор на анализаторите бил 7, което е повишение спрямо оценката от 6 в предходното допитване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още