IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се развива пазарът на индустриални имоти в страната?

Българският пазар върви с няколко крачки назад от Централна и Източна Европа, твърдят анализатори

15:32 | 16.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay


Развитие на пазара на индустриални имоти в основните градове

Наемните и продажните цени на индустриални и логистични имоти в основните градове в страната се запазват стабилни спрямо миналата година, а предлагането на големи и качествени площи остава недостатъчно, показва анализ на БГСклад.

В Пловдив пазарът на индустриални имоти е достигнал пика си през 2017 г. и началото на тази година и сега се наблюдава спад от 15% при сделките за наеми и с 30% на сделките за продажба. Докато миналата година хит са били покупките на терени, тази година фокусът е изместен върху проекти за изграждане на складови бази за собствени нужди, като интересът е главно към обекти с малка площ между 150 и 300 кв. м.

Отливът от пазара на индустриални имоти в последните месеци се дължи не на липсата на инвеститори, а на недостига на подходящи кадри, които да бъдат наети в сектора на производството, поясни Атанас Ласков от БГСКЛАД-Пловдив. 

Във Варна търсенето и предлагането на индустриални и логистични площи се запазва. Новата тенденция в последните месеци е търсенето на компактни складови площи за покупка от сегашни активни наематели. В града се наблюдава увеличено строителство на нови складови бази.

Цените в морската столица се запазват на ниво от 3,5-4,5 евро на кв. м за новопостроени складови площи и между 2 и 3 евро на кв. м при останалите складове, като при първите от основно значение е локацията, а при вторите – състоянието им. Продажната цена на готови складови бази достига между 300 хил. и 600 хил. евро, а при индустриалните терени се наблюдава увеличено търсене на по-малки формати до пет декара с уредена комуникация.

По данни на Тони Танев от БГСКЛАД-Варна сделките с промишлени терени в градските локации се сключват на цена между 80 и 160 евро на кв. м. Търсенето се движи главно от дългогодишни наематели на складове, които инвестират с цел разработване на собствена производствено-складова база.

Тенденцията в града е за модернизиране на складовите бази, тъй като нараства търсенето на нови площи от страна на наемателите, смятат от БГСклад.

В Бургас наемните нива остават непроменени, а квадратурите се увеличават. Предлаганите имоти са малко, няма много нови бази, а търсенето е голямо. Най-голям интерес предизвикват обекти с площ между 300 и 500 кв. м, като тя нараства спрямо 2017 г., когато най-популярни са били имотите с площ между 100 и 300 кв. м. Наемните ценови нива в града остават непроменени – между 2,5 и 3,5 евро на кв. м., твърди Валентин Косев от БГСКЛАД-Бургас.

Най-голямо развитие се наблюдава при имотите за продажба и парцелите, като продажните цени варират между 30 и 150 евро на кв. м в зависимост от локацията на индустриалния имот.

В Стара Загора през изминалата година се забелязва усилено търсене на индустриални складови площи. Предлагането обаче не може да задоволи търсенето.

То е съсредоточено главно върху имоти за отдаване под наем и не толкова с цел  покупка, включително от чуждестранни компании. Най-активни в търсенето на нови площи са търговците на селскостопански машини и техника, шоурумовете и спедиторските фирми като Еконт, Спиди и Рапидо. Търсят се складови площи и от компании за електронна търговия. В Стара Загора се наблюдава и усилен интерес към парцели за индустриално застрояване за собствени цели от компании, които искат да позиционират бизнеса си в региона, казва Огнян Георгиев от БГСКЛАД- Стара Загора. 

Наемите на обикновени складови площи в града варират между 2,5 и 3 лв. на кв. м, като при обектите от клас А достигат до 5 лв. на кв. м. При парцелите за застрояване цените варират между 25-30 евро на кв. м.

През 2017 г. в Стара Загора и региона е регистриран ръст от 15% на продажбите на парцели, но няма интерес за закупуване или строителство на складови площи за производствени нужди.

По данни на БГСклад сред предимствата на града са местоположението му близо до гръцката и турската граница и Коридор номер 9. По-ниската цена на парцелите за закупуване и строителство и на работната ръка също привличат интереса на инвеститорите.

В Русе тенденциите от 2017 г. се запазват и през деветте месеца на 2018 г. В града има инвеститорски интерес за придобиване на имоти и парцели с цел оформянето им в складови площи от клас А и отдаването им под наем. В Русе също се усеща недостиг на складови площи клас А и дефицит на предлаганите малки складове от 300 до 500 кв. м. Има интерес от инвеститорите за закупуване на терени, на които да изградят предпочитаните от тях складови площи с цел отдаване под наем. Най-голямо е търсенето на урегулирани парцели в Източната и Западната промишлена зона, Индустриален парк Русе и по изходните магистрали на града, кометира Румен Николов от БГСКЛАД-Русе.

Наемните цени на складовите площи в града се движат между 3 и 5 лв. на кв. Продажните цени в урегулирани парцели в Източната и Западната зона достигат между 15 и 25 евро на кв. в, а в зоните, граничещи с изходните магистрали на града – до 50 евро за кв. м. При тези имоти се усеща известно надценяване, тъй като се задържат по-дълго на пазара.

Бъдещето на Русе като логистичен център е свързано с бъдещата магистрала Русе-Велико Търново, евентуален втори мост над река Дунав с Румъния и възстановяването на гражданското летище.

В Шумен в последните три години се наблюдава раздвижване на пазара на индустриални имоти, като най-голяма е динамиката при складовете за наемане и в по-малка степен за придобиване. В града също се усеща голям дефицит на модерни складови площи между 300 и 600 кв. м. В Индустриален парк Шумен са изградени два нови завода, а трети е пред завършване. 80% от изградените обекти в първия етап на развитие на парка са разпродадени.

Наемните цени на складовете клас А в града се запазват на ниво от 5 лв. за кв. м, а за клас Б – остават на ниво между 2 и 3 лв. на кв. м. Продажните цени на складовите и промишлените помещения варират сериозно между 50 и 350 евро на кв. м, като все повече купувачи са склонни да платят по-висока цена за обекти с високо качество, които отговарят на нуждите им, пояснява  Катя Белчева от БГСКЛАД-Шумен.

Сделките с индустриални имоти в града не са много, като преобладават тези за покупка на складове или на терени за строителство на производствени бази.

Във Велико Търново пазарът на бизнес имоти продължава да се развива динамично, като сделките отбелязват ръст с 12% на годишна база, а наемните цени се повишават с 10% и достигат между 3 и 7 лв. на кв. м в зависимост от местоположението и състоянието на имотите. Продажните цени са на ниво между 400 и 700 евро за кв. м, но и тук предлагането е ограничено, казва Георги Георгиев от БГСКЛАД-Велико Търново.

Силното търсене на складови и търговски площи е дало увереност на инвеститорите да започнат нови проекти, които трябва да бъдат реализирани в идните години.

*Статията е актуализирана с допълнителна информация, на 18-и октомври, 20.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още