IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени могат да предизвикат нова ипотечна криза

Нараства рискът от наводнения, които ще засягат все по-голям дял от къщите на всеки няколко години

14:30 | 05.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

„Това не е калкулирано от пазарите“, казва Рич Соркин от Jupiter. Или както отбелязва Ханс Хелбекмо, анализатор от McKinsey: „Въз основа на този анализ на Jupiter, нашият собствен анализ предполага, че можем да станем свидетели на проценти на загубите от ипотечни дефолти, подобни на тези по време на кризата от 2007 г., през следващите 10 до 20 години."

Но също толкова шокиращо е колко невъзприемчиви изглежда все още са много инвеститори и политици по отношение на тези рискове. Част от проблема е, че политиците рядко искат доброволно да съобщават лоши новини на избирателите.

Друг проблем е, че финансовата индустрия и политическите кръгове днес страдат от същите структурни модели, които попречиха на повечето инвеститори да разберат опасностите, породени от ипотечните кредити преди повече от десетилетие. Днес малък брой застрахователни експерти и учени по изменението на климата разбират рисковете. Не ги осъзнават и някои финансови играчи, включително хедж фондовете.

Повечето обикновени инвеститори имат недостатъчно разбиране за пълните последици, защото науката за климата - като ипотечните деривати - е технически сложна. Дори професионалните мениджъри на активи имат трудности с определянето на вероятностите, залегнали в застрахователните прогнози. Резултатът е екстремна информационна асиметрия.

Още по-лошото е, че “силозите” във финансовите институции и държавните агенции възпрепятстват рационалното планиране. И дългосрочният характер на проблема кара някои инвеститори да приемат, че правителствени органи, като Федералната агенция за управление на извънредните ситуации в САЩ, ще създадат мрежа за сигурност. Това самодоволно предположение вероятно е толкова погрешно, колкото широко разпространеното убеждение преди кризата от 2008 г., че федералните институции в Америка ще защитят ипотечните пазари от шокове.

И така, как ще свърши това? Хубаво би било да се мисли, че работата на ПОИ и други сега ще подтикне инвеститорите, застрахователите и банките към навременни действия, които биха позволили цените на активите да се нагодят плавно. Би било още по-хубаво, ако правителствата обърнат внимание на апела на госпожица Тунберг и се заемат с изменението на климата, както и да станат по-честни с избирателите за това, което предстои.

Но не залагайте това да се случи. Историята показва, че екстремните информационни асиметрии пораждат пазарни шокове. Това се случи по време на ипотечната сага в САЩ. Трудно е да се повярва, че ще бъде по-различно с изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 54 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
"Климатичните промени могат да предизвикат и запек!" Малко въображение се изисква и може да се напише интересен материал по темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още