IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските градове отново се оживяват, но не и близките офис сгради

Кварталите се възползват от работата от разстояние

16:55 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Макар че офис кулите стоят празни, а близките бизнеси се затрудняват да платят сметките си, жилищните квартали в най-големите американски градове отново са оживени, пише Wall Street Journal.

Пандемията и работата от разстояние не са намалили привлекателността на големи градове като Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис, сочат данни за посещаемостта и за наемите. Вместо това пандемията измести градския център на гравитацията от често офис райони към квартали с апартаменти, барове и ресторанти.

„Сега се връщаме към това, което са градовете наистина – те не са контейнери за работа“, казва Ричард Флорида, специалист по градско планиране към университета в Торонто. „Те са места, на които хората да живеят и да се свързват помежду си“, допълва той.

В разгара на пандемията някои анализатори прогнозираха, че големите градове ще навлязат в низходяща спирала, тъй като работещите от разстояние хора търсеха повече площ и по-евтини места за живот. Това до известна степен се случи по-рано, но не трая дълго. Макар че големите градове изгубиха население през първата година на пандемията, отчасти заради спад на имиграцията от чужбина, оттогава загубите се забавиха и се компенсираха, сочи анализ на Брукингския институт въз основа на данни от преброяване на населението.

Много жилищни квартали се възползват от работата от разстояние. Хората прекарват повече време у дома, затова те посещават местните магазини, спортни зали и ресторанти, като подкрепят икономиката на места като Бруклин, Дитмас парк в Ню Йорк и Уилямсбърг, както и Джорджтаун във Вашингтон.

Данни от Placer.ai, който следи движението на хората въз основа на използването на мобилни телефони, показват явно разделение между офис и жилищни квартали. В центъра на Лос Анджелис посетителите са с 30,7% под нивата преди пандемията, а в центъра на Чикаго те са надолу с 27,2%. За сметка на това в жилищни квартали като Саут Глендейл и Хайленд парк близо до Лос Анджелис и в жилищния квартал Логан Скуеър в Чикаго, посещаемостта расте и е близо до нивата преди пандемията.

Доставките на храна също показват промяната. През 2019 г. почти 95% от корпоративните поръчки на обяд в Ню Йорк са дошли от бизнес квартала на града, по данни на приложението за доставка на храни Grubhub. Тази година те са намалели до около 85%. В Чикаго централният бизнес квартал е съставлявал над 80% от корпоративните поръчки на обяд през 2019 г., но малко над 60% тази година.

В същото време данни за наемите показват силно търсене на живот в градовете. В Гринуич вилидж в Манхатън средният наем на жилище е нараснал с 30% през април 2023 г. спрямо април 2019 г., казва Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на компанията за оценки на имоти Miller Samuel. В квартал Брентууд в Лос Анджелис средният наем е нагоре с 63%.

Големите градове все още са изправени пред сериозни предизвикателства. Празните офис сгради оставят магазините и ресторантите в центъра с твърде малко клиенти, а намаляващите цени на бизнес сградите застрашават приходите от имотни данъци.

„Нарасналата жизненост на големите градски квартали никога няма да е достатъчна, за да компенсира спада на приходите от имотни данъци, породен от работата от разстояние и намаляващите цени на офис сградите“, казва Флорида.

Недостигът на жилища тласка нагоре наемите. В дългосрочен план замяната на офиси с апартаменти може да помогне за вдъхването на нов живот на градските центрове, но това ще отнеме време. Преустройствата често са трудни и скъпи. Престъпността е нараснала на много места. Сан Франциско е особено бавен във възстановяването и търговията на дребно в града е подложена на натиск.

Но всеки, който минава през Джексън Хайтс в Ню Йорк или Силвър Лейк в Лос Анджелис, и търси обезлюдяване, ще бъде разочарован.

В Манхатън пандемията предизвика ренесанс на търговските площи в квартал Сохо, като наличностите там вече са на най-ниското си ниво от 2014 г. насам, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

„Преди пандемията имаше разминаване между очакванията на собствениците на имоти и сумата, която наемателите можеха да платят“, казва Стивън Саутендидж, изпълнителен управляващ директор на подразделението за търговски площи на компанията. „COVID донякъде промени това в положителна насока“, допълва той.

Андреа Лоскалсо, собственик на италианския ресторант Salumeria Rosi в Ъпър Уест Сайд в Манхатън, казва, че заведението му е натоварено, колкото преди пандемията. Много редовни посетители напуснаха квартала и не се върнаха, но млади професионалисти на 30 и 40 години се установиха тук и ги замениха, допълва той.

В централния бизнес квартал на Чикаго свободните търговски площи са нараснали рекордно до 28% миналата година спрямо около 15% през 2019 г., сочат данни на местната компания за недвижими имоти Stone Real Estate. Престъпността в града остава проблем, а през април Walmart съобщи, че ще затвори четири от осемте си локации в Чикаго, след като годишните загуби почти са се удвоили за пет години.

Жилищните и туристическите квартали в града се представят значително по-добре. В Ривър норт, който има микс от жилища, офиси и хотели, празните търговски площи са намалели с над два процентни пункта, стимулирани до голяма степен от силата на ресторантите му, казва Джон Венс, ръководител на Stone Real Estate.

"Лейквю, квартал на пешеходно разстояние от Лейк Мичиган и Ригли Фийлд, гъмжи от млади хора, семейства и почитатели на Къбс (Чикаго Къбс е бейзболният отбор на града – бел. ред.)“, казва местната жителка Наоми Полински. Ресторантите и баровете били пълни в неотдавнашна съботна вечер.

„Отидохме в близък бар и нямаше нито едно място за сядане. Пресякохме улицата и отидохме във винения бар, който също беше изцяло запълнен“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още