IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакването за еврозоната активизира купувачите на жилища, но задържа продавачите

По-голямата активност на пазара през първото тримесечие ускорява ръста на цените, казват консултанти

06:38 | 22.04.24 г. 9
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

По-голяма конкуренция за завършени жилища

Тенденцията търсенето да надвишава предлагането се запазва, но изискванията на купувачите към имотите нарастват, а склонността им да правят компромиси намалява, казват консултантите. „Наблюдаваме активно търсене на качествени имоти на добри локации. Жилища в добро състояние и на пазарни цени се продават бързо“, каза Виктория Велчева. Но допълни, че на пазара има много надценени оферти, които задържат имотите за дълго време в продажба. Част от продавачите сега продават имота си с цел покупка на друг. Много купувачи, които са направили многобройни огледи миналата година, но са очаквали цените да спаднат, са пристъпили към покупка на жилище през първото тримесечие на тази година. „В София търсене се наблюдава във всички квартали спрямо бюджета и приоритетите на купувачите“, каза Велчева.

Според Явор Пердухов съотношението между търсенето и предлагането в момента е по-балансирано в сравнение с последните две години с лек превес на търсенето. То е съсредоточено предимно в сегмента на новото строителство, което предлага по-модерни, енергийноефективни и функционални като разпределение имоти, допълни той. Купувачите, които търсят имот за живеене, искат жилище в по-напреднал етап на строителство, тъй като това им позволява да си представят жилището по-добре и да са сигурни, че биха живели в него, каза Пердухов и допълни, че тенденцията се наблюдава все по-често.

Инвеститорите запазват интерес към покупките „на зелено“, особено когато могат да се възползват от гъвкави схеми на плащане. „В такива случаи те успяват да влязат в проекта на много ранен етап, на привлекателни цени и с малка финансова инвестиция. Стремят се да препродадат жилището преди Акт 16 и да реализират печалба, преди проектът да е завършен“, отбеляза Пердухов.

Велчева отчита, че завършените жилища представляват по-голям интерес за купувачите, а за една такава оферта се борят по-голям брой купувачи. „Наблюдава се тенденция да се търсят обзаведени жилища, готови за нанасяне. Има ръст в запитванията за жилища с три спални, като част от купувачите използват третата спалня за офис или кабинет с цел работа от вкъщи“, каза Велчева.

Двустайните жилища обаче запазват най-голям дял в търсенето, предимно в тухлени сгради в южните и източните райони на София. Търсенето на ново строителство също се запазва, но в по-напреднал етап с цел оптимизация на риска или банково финансиране, а също и по-скорошно нанасяне, отбеляза Велчева. „Купувачите вече избират по-внимателно от коя строителна компания да закупят имот. На пазара имаме 10-15 строителни фирми, които са на много високо ниво, натрупали са опит и гаранцията при тях е изключително висока“, казва тя.  

Драгомир Стефанов обаче отбеляза, че в строителния сектор не липсват и инвеститори, които имат слаби познания за имотния пазар. „Това е риск, тъй като при криза обикновено фалират тъкмо строителни предприемачи, които са отскоро на пазара и не могат да ползват т. нар. икономии от мащаба“, каза той. Част от строителните предприемачи теглят кредити от небанкови финансови институции при много по-високи лихви от порядъка на 18%-20% годишно и те са изложени на най-сериозен риск, ако по някаква причина продажбите „на зелено“ намалеят рязко, отбеляза Стефанов.

По думите му в София вече има примери на предприемачи, които изпитват затруднения, най-вече в кварталите с голямо струпване на строителство като „Малинова долина“ и „Манастирски ливади“. „Там предлагането вече превишава търсенето, което крие определени рискове“, счита той. Стефанов не изключва фалити на строителни компании още през следващите една-две години, но изтъка, че това няма да породи сътресения на пазара, тъй като е нормално той да изключва онези свои участници, които не са подготвени за предизвикателствата. Затова той съветва купувачите, които се ориентират към квартали със засилено строителство, да внимават на кого се доверяват и да залагат на строителни компании с утвърдена репутация и много реализирани проекти.

Полина Стойкова няма наблюдения за фалити на строителни компании и казва, че засега започнатите сгради се завършват. По-гъвкавите схеми за плащане, които предлагат предприемачите, за да привличат купувачи без значителни спестявания, са помогнали за отпушването на пазара на имотите ново строителство от 2019 г. насам, допълни тя. „Много инвеститори разчитат на банково финансиране и тъй като разполагат с паричен поток за строителството, за тях не е проблем да изчакват вноски на по-късен етап“, каза Стойкова. По думите ѝ до 2017-2018 г. банките са се въздържали да кредитират строителство на жилищни сгради поради опита си преди кризата през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 14
Веск
преди 3 седмици
До: nkavrakov1982Какво е балон? Абсолютната цена на кв.м. не е балон. Някой много ни иска в еврозоната. Ние се дърпаме назад, ама черната дупка явно ни е засмукала вече. Заемите са спокойни, няма рязко задлъжняване, няма много по-високи лихви. Сделките спадат като брой. Цените - 1 кв.м. е една заплата, което е ОК за Европа. Мисля балон да се спука е рано, нямаме типичен балон все още. Няма и да имаме вероятно. Просто няма население, а социалното неравенство изключва много хора от играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 15
Веск
преди 3 седмици
Последно - има ли балон или не? Достъпността даже се подобрява - една заплата е един кв.м. Това в по-добрата Европа е сбъдната мечта. Сделките спадат като брой. Групата ЧАКАМЕ ЕВТИНКОТО да почака поне до 2027ма, даже 2028ма. Според мен. Рязко задлъжняване с нови ипотеки няма, лихвите по старите кредити са все същите, т.е. няма допълнителен товар на длъжниците. Балон ако ще се пука - към 2028ма да речем. Освен ако политическата криза не стане и друга. Развиващите се икономики наблягат на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 седмици
Има статия в Капитал за имотния пазар ,прочетете я внимателно ,дори вече и журналистите се подиграват с брокери,банки,строители и всичките там печелищи по веригата от тази спекула,като изрично подчертават че същите приказки за стабилност и високи цени са били и при предишната криза,до последно играчите са говорели,писали с цел манипулация за да могат да приберат печалби на високи цени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 седмици
Това което също не казват по медиите е че този балон се наду и от всичките там олигархични кръгове и семейства на депутати и властимащи които си препраха парите които отктаднаха от държавата ,пак поради уж влизането в еврозоната ,но смешното е че парите са толкова много че ,не могат да ги изсветлят и заради това България няма да влезне в еврозоната ,и това се знае от всеки който има контакт с така по високо ниво държавни институции ,хората трябва да знаят реалните процеси .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 46 rate down comment 1
nikiangel
преди 3 седмици
На привършване са им доводите защо някой трябва да си купи панелка в Люлин за 90к Евро вместо едностаен в Атина за 40к. Очаквам следващата статия да е "Увеличеното военно присъствие около Тайван, активизира купувачите на жилища в Обеля 4, но задържа продавачите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 0
corner
преди 3 седмици
Много интересно , как според повечето анализатори ускоряването на пазара е фактор , който води до покачване на цените ............. Докато забавяне до 30 % -50% в броя на сделките не може да ги мръдне надолу и с 1% .С тоя поглед върху движещите фактори ще влезем не в ЕЗ , а на едно друго място .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 52 rate down comment 1
Gna
преди 3 седмици
Я поговорете с 2-3 брокери ама без камери и записи да ви кажат как са сделките хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 3 седмици
Мислите ли че ако българските политици са искали да влезнем в еврозоната досега нямаше да влезнем вече?Колкото до такива статии те са подсъдни защото всяват страх и спекула ,намерете статии за влизането на БГ в Европейския съюз същите текстове ,след това пазара се срина.Брокери,посредници ,строители, спекуланти,в момента на пазара има само страх и спекула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 56 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 3 седмици
България няма да влезне в еврозоната,така че страха и спекулата която брокерите насаждат,е вече издишаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още