IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Шопов: Доходите у нас още не са догонили повишаването на цените на имотите

Повишената себестойност на парцелите е факторът, който в момента най-много влияе върху поскъпването на жилищата, посочи председателят на НАСП

16:32 | 23.04.24 г. 7
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Много високо търсене на жилищни имоти, свито предлагане и високи цени – при тази тенденция сделките са по-малко. Сметката вече излиза доста трудно – интерес има по ред причини, но доходите още не са догонили повишаването на цените на недвижимостите, за да станат достъпни за масовия българин. Този коментар в рамките на специалния мултиплатформен проект Talk24: Residential Places & Office на Bloomberg TV Bulgaria направи инж. Георги Шопов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„Добрата новина е, че за миналата година покачването на цената на жилищата за София е 10%, а според статистическия институт покачването на заплатите е 15%. Заплатите в момента се покачват по-бързо от цените на жилищата. Но тъй като имаше период, в който заплатите не се вдигаха, а цените на жилищата растяха, трябва да се изчака няколко години“, посочи той.

Според Шопов повишената себестойност на парцелите е факторът, който в момента най-много влияе на цените на жилищата в България. Той обясни, че цената им поскъпна многократно през последните четири години. „От значение са и инфлационните процеси, които затихват, но все още ги има – те водят до поскъпване на продуктите, които се влагат в жилищното строителство“, отчете той.

Шопов обясни, че всички прогнози на икономисти за третирането на жилищата като борсова стока се провалят, защото хората купуват дом, какъвто могат да си позволят. „Затова през последните 20 години се купуват все по-малки жилища“, посочи председателят на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи и допълни, че това е и причината да се проектират по-малки жилища.

Ще има ли забавяне на ръста в цената на жилищата? Променя ли се потребителското поведение при търсенето на имоти? Увеличават ли се предложенията от строителство „на зелено“? Кои разпоредби в Закона за устройство на територията трябва да се спазват, за да падне с 60% административната тежест при прилагането на законодателството?

Целия коментар вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Национална асоциация на строителните предприемачи, Green Energy Supplier, Ennovaty, Verrsus и The Project.

Медийни партньори на мултиплатформения проект са Investor.bg, Dnes.bg и Money.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 6
doba
преди 1 седмица
До: Gna, е то има бе, приятел :) е, ама не в центъра на София, малко по-далеч...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 1 седмица
До: Gna прав си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
Gna
преди 1 седмица
До: khao в един справедлив свят жилище трябва да има и за този с 1000 евро заплата. Далеч съм от мисълта, че не може да се печели на цени от 1200-1300 евро на квадрат по квартали тип Надежда, Красна Поляна, Обеля, Орландовци, Илиянци и т.н. Просто на инвеститорите не им се занимава за печалби от по 500-600 евро на квадрат. София е доста изостанала и трябва да се облагородява с ново стройтелство достъпно за масово работещите хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
Gna
преди 1 седмица
До: khao може и да си прав. Просто казвам горе-долу какво е положението. Иначе, че много хора не си знаят парите е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 седмица
От Уникредит Булбанк обясниха че жилищата са надценени с над 30%-40% ,реално пазара е в балон ,официален анализ от може би най-голямата банка в България .Това са нещата ,а дали на строители ,брокери,агенции за имоти ,кредитни пиявици и посредници им харесва ,разбира се че не ,те печелят от този пазар и не искат ниски цени или спад .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 21
khao
преди 1 седмица
До: Gna това не засяга пазара!... шефа ти ще си купи още един, вместо теб! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
Gna
преди 1 седмица
Така е, заплатите в голямата си част са ниски и недостатъчни за покупка на жилище. Реално 80 % от народа е изхвърлен от пазара на имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още