IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултант: Липсва предлагане на готови жилища на вторичния пазар

Какви са лихвените политики при ипотечните кредити, коментира Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор"

12:52 | 04.04.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Имотният пазар в България е много динамичен и е включен на две скорости – веднага се продават качествените жилища, но стоят другите, за които продавачът е с нереалистично високи очаквания към момента. Освен сегментация и ценова диференциация, няма предлагане и на готови жилища на вторичния пазар, които да отговарят на съвременните изисквания, коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на консултантската компания "Кредит Навигатор“.

По думите му, задавайки си въпроса какви са сигналите от имотния пазар и дали "всъщност цените са прекалено високи вече, така че това да забави клиентите да пристъпят към покупка", се оказва, че изоставаме по тази статистика. „В момента има две групи анализатори. Едните казват, че пазарът е балонизиран и съвсем скоро ще видим корекция. Другата гледна точка е, че ние догонваме пазара в Западна Европа. София е третият най-достъпен град в ЕС“, обясни Димитров.

Той отбеляза и заетостта в страната като причина, която подкрепя тенденцията за запазване на интереса за покупка на недвижим имот. „Работните заплати продължават да растат като процентно изражение, изпреварват процента инфлация у нас. Хората, чувствайки се спокойни в своите доходи, биват подтикнати да инвестират“, добави експертът.

Борис Димитров напомни, че лихвите продължават да бъдат все така ниски – на нивата от 2021-2022 година, въпреки очакванията още от миналата година, че ще започнат да се покачват. „Сега отново се говори, че може би от средата на тази година нататък лихвите ще тръгнат да се повишават, но прогнозите са за много малки стъпки – 0,15-0,25 на сто, може би до 0,5%“, подчерта той.

Кредитният консултант напомни, че конкуренцията между банките у нас е много сериозна, от което печелят крайните клиенти, а и "чак сега берем плодовете на усилията на централните банки, които бяха впрегнати по време на пандемията, и малко след това, да се стимулира потреблението". Той изтъкна и факта, че въпреки по-високата инфлация в България от тази в Западна Европа безработицата у нас е от порядъка на 4%, което на практика се приема, че почти я няма, и това подтиква хората да купуват имоти. Затова и по последните данни на НСИ през първите месеци на годината се наблюдава рекорден ръст на жилищните кредити в България.

„Въпреки мненията, че няма как и защо в цяла Европа да се вдигат лихвите, а в България да е различно, се оказва, че в България може да бъде различно. До голяма степен това се определя от факта, че банките в България определят лихвения процент не на база основен лихвен процент, както прави например Европейската централна банка, и какъвто е случаят при държавите членки на еврозоната, а основната компонента е цената на депозитите в банковата система“, обясни причината за бавния ръст на лихвите Борис Димитров.

Какъв е размерът на депозитите в България и колко са отпуснатите ипотечни заеми? Какво е съотношението отпуснати кредити и БВП на страната? Кои са рисковете на жилищния и строителния пазар? За какво трябва да внимават потребителите при покупка на имот? Защо в България няма добре развити алтернативи за инвестиране на активи и продължава да се инвестира в имот?

Вижте целия коментар във видеоматериала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още