IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Заманов: Банките са ликвидни и това ще осуети рязко оскъпяване на кредитите

Икономиката ни не е задлъжняла и това дава комфорт, че нивата на необслужваните кредити ще са ниски, посочи главният изпълнителен директор на Алианц Банк България

20:36 | 06.12.22 г.

Малкото пренасяне на лихвите при депозитите ще се пренесе със същия темп при кредитите, включително ипотечните, през януари и юни, като увеличението ще е в рамките на 0,1-0,2% на шестмесечие. Това се дължи основно на стабилността на депозитната база – евтиният депозит се пренася в по-евтин кредит. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България (член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България).

По думите му, ако тази година лихвите бяха рекордно ниски на нива 2,1-2,5% за ипотечните кредити, кривата от началото на 2024 г. ще се премести между 2,5% и 3%.

„За момента няма увеличение на лихвите по жилищните кредити, защото банковата система е „доволно ликвидна", а поскъпването им през 2023 г. ще бъде бавно“, прогнозира той.

По-слабото привличане на депозити от домакинствата Заманов отдаде на ниските лихви през годината и голямото повишение на потребителските цени.

Според него банковата система в България остава стабилна като ликвидност и капитал, през тази година е успяла да преодолее последствията от Covid, а догодина ще трябва да се справи с ефектите от рецесията и войната в Украйна.

„Икономиката на страната не е задлъжняла и това дава комфорт, че нивата на необслужваните кредити ще са ниски, а дори някои икономически сектор да пострада, това няма да доведе до проблем при ипотечните кредити“, коментира банкерът.

По думите му рисковете от навлизане на България в рецесия и увеличаване на дела на необслужваните кредити е част от маржа от 2% и плаващата компонента на депозитната база в рамките на 0,1-0,2%, която може да нарасне до 0,5-0,6%.

Георги Заманов се надява да има политически кураж и разбиране, за да може България да въведе еврото в началото на 2024 г. по план, а банковата система да запази "разумността си", за да помага на бизнеса и гражданите в справянето с проблемите в реалната икономика, инфлацията и веригата на доставки догодина.

Ще се възстанови ли атрактивността на банковия депозит? Защо няма да има "депозитна война" между банките? Къде се проявява мъдростта в света на банкирането може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още