IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Танев: Имотният регистър трябва да включва данъчна оценка на имота и стойността му

Какви промени трябва да има в имотния процес при неговото изсветляване, коментира председателят на Нотариалната камара в България

15:12 | 03.04.24 г. 1

В България все още няма имотен регистър, а действаща информационна система. Един истински имотен регистър би структурирал данните по-подробно, като може да включва данъчната оценка на имота и стойността му. При правене на пазарна оценка на даден имот е нужно да се вземе оценката и за съседните имоти, което в момента се случва изключително трудно, създавайки административна тежест. За въвеждането на имотен регистър, който ще въведе ред в имотните сделки, настоя в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Танев, председател на Нотариална камара в България.

Той обясни, че в България все още няма имотен регистър, а в момента действа информационната система „Икар“, която обаче е само софтуерен продукт, помагащ на сектора. Според него системата се затруднява и при получаване на информация, защото справките се извършват единствено чрез Агенцията по вписванията.

Димитър Танев припомни, че в Народното събрание са внесени два законопроекта за изменение на Закона за кадастъра и имотния регистър.

Председателят на Нотариалната камара в България коментира, че е имало предложение за актуализация на данъчните оценки и промяна на начина, по който се формират, като се вземат предвид характеристиките на имотите. „В момента често има голямо разминаване в оценките на имотите, което предимно ощетява общините“, посочи той. И добави, че сред предложенията има и за уведомяване чрез SMS или имейл на собствениците на имоти при вписване по имотната им партида.

Танев обясни, че това е добро предложение, собствениците трябва да получават тази информация при всяко отбелязване и вписване.

Той напомни, че след няколко седмици ще отпадне и нуждата да се декларират публични задължения от страните в сделката, като това ще се извършва от нотариус. 

„Това е иновативна промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Нотариусите директно с информационната система ще проверяват конкретно дали са налични публични задължения, от какъв вид са тези задължения и самото разпореждане ще се извърши след тяхното погасяване – изцяло или частично в зависимост от размера на самата сделка, коментира експертът. – Така ефективно ще се събират държавните вземания, ще се погасяват публичните задължения и това ще допринесе неимоверно много за приходите в бюджета“.

Защо е нужен консултативен съвет за развитие на имотния регистър? Как да се подобри работата на имотния регистър?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
пасъм
преди 3 седмици
Това със СМСсите работи от години срещу 5лв. Пращат за всякакви неща, даже договори за аренди и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още