IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Ангелов: Цените на луксозните имоти ще се запазят стабилни

Ако през 2008 г. имаше нива от 5 хил. евро на кв.м, днес цените са реални и средно около 1300 евро на кв.м, казва мениджърът в Unique Estates

08:15 | 21.02.14 г. 1
<p>
	Красимир Ангелов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Красимир Ангелов. Снимка: Личен архив

За тенденциите на пазара на луксозни имоти – както при покупко-продажбите, така и при наемите, разговаряме с Красимир Ангелов, мениджър „Корпоративни клиенти“ в консултантската компания Unique Estates.

Красимир Ангелов има опит на различни мениджърски позиции както на българския, така и на международния пазар. Професионалният му опит включва различни позиции, свързани с работа с ключови клиенти, както и с бизнес решения за различни индустрии. Работил е и по развитието на дистрибуторска и търговска мрежа на външни пазари като Русия и множество балкански държави. Има опит в сфери като недвижими имоти, телекомуникациите и IT сектора.

- Г-н Ангелов, през третото тримесечие на 2013 г., откогато засега имаме данни, според Knight Frank пазарът на луксозни жилища в глобален мащаб е записал най-силното си тримесечие от 2010 г. Какви са тенденциите в България, поне доколкото можем да се сравняваме с други пазари?

В България тенденцията е много сходна. През последното тримесечие на изтеклата 2013 година от Unique Estates регистрирахме най-силната активност от около 5 години насам. Броят на сделките и интересът към пазара като цяло безспорно са много по-големи спрямо 2010 година.

Последните три месеца на изминалата година бяха силни. От една страна, защото клиентите традиционно бързат да затворят сделките си преди края на годината. От друга страна, пазарът на луксозни имоти, в крак с останалите сегменти, се възстановява, макар и по начало да не бе така силно засегнат от кризата. В рамките на 2013 година имаше сериозно раздвижване, като част от това се дължеше на ръст в интереса към средните нива в луксозния сегмент.

На практика през цялата 2013 година се наблюдаваше тази тенденция - раздвижване в корпоративния сегмент. Активни станаха представители на средния и висок мениджмънт в български и чуждестранни компании.

- През миналата година беше отчетен лек спад в активността на пазара на луксозни имоти в България заради политическата обстановка. Каква е ситуацията към момента, като отново отчитаме политическите фактори, които влияят върху икономиката?

- Не можем да твърдим, че политическата обстановка е оставила траен отпечатък върху пазара на луксозни имоти. Действително по време на третото тримесечие на годината обстоятелствата дадоха своето отражение, много клиенти застанаха в по-пасивна позиция. Четвъртото тримесечие напълно опроверга хипотезата, че това би могло да се превърне в трайно явление.

Както вече споменах, активността в този период беше значителна. Така или иначе луксозните имоти са устойчива инвестиция и независимо от политическите и обществените промени, те ще останат такива. От тази гледна точка смятам, че пазарът през 2014 година ще остане активен, каквато и ситуация да настъпи. Разбира се, възможни са временни влияния, но те няма да прераснат в постоянна тенденция.

- Какви очаквате да са тенденциите на пазара през настоящата година предвид политическата и икономическата обстановка?

Очакванията ми са по-скоро оптимистични. Няма да има сериозни ръстове или спадове в цените, те ще се запазят стабилни. Пазарът в момента е предвидим, клиентите се чувстват сигурни. По тази причина очакваме дори по-нерешителните да излязат на пазара, което да доведе до ръст на броя сделки.

Пазарът на наеми също ще се активизира – основните играчи на него ще бъдат и българите, и чужденците. Първите признаци на недостиг на качествени жилища вече се усещат и в луксозния сегмент. Търсенето започва да надскача предлагането, а то от своя страна невинаги отговаря на изискванията на купувачите и наемателите. Това явление вече се усети на пазара на масови жилища – предлаганите имоти все по-рядко отговарят на изискванията на клиентите.

Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още