IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Бенов: Отговорност на държавата е да създаде рамката на жилищния пазар

Общините трябва да имат възможност да осъществяват жилищни политики на местно ниво, според директора на Habitat Bulgaria

08:13 | 27.03.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Минчо Бенов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Минчо Бенов. Снимка: Личен архив

Такъв модел би могъл да залегне на общинско равнище в общини, където има изключително голям процент на необитаван жилищен фонд, а в същото време има определени категории хора, които имат нужда от жилище. В много общини не е толкова голяма нуждата от ново строителство, отколкото от правилно стопанисване и подобряване, вкарване в експлоатационна годност, реновиране на жилища и използването им по предназначение. Защо да не се потърсят механизми този действително много голям необитаван жилищен фонд да влезе в експлоатация и да отговори на определени потребности?

Какви са другите дефицити в законодателството по отношение на жилищата и на жилищната политика?

Споменах някои – липсата на специализирана жилищно-спестовна система, на субсидирана кредитна система. Има такива модели, те са широко използвани в цяла Европа, особено в Източна Европа. Това са специализирани банки, които ако ти спестиш една част от необходимите за закупуването на жилище пари, получаваш остатъка при изключително добри условия. Тук обаче ги няма.

Продължавам с липсата на законово регламентиране на наемните пазари... Всички тези неща са дефицити.

Българинът обаче се опари веднъж с една жилищно-спестовна система...

Трудно ми е да направя оценка, защото не съм добре запознат защо точно се опарихме. Тогава, когато тази система работеше, тя очевидно е била полезна. Тя обаче, като всички други неща, премина през много бурни времена. Да вземем само обезценяването на валутата, деноминацията и т. н. Това, което се получи, е че ако тези спестявания действително са имали относително по-голяма тежест и са били полезни за хората, получи се така, че те се обезцениха. Хората и сега си имат т. нар. лихвоточки, но ако през 1988-ма година са имали 1 000 лева и с тях са можели да си купят да кажем една десета от един апартамент, сега имат 1 000 лева, с които ... А и много хора се опариха от различни полузаконни и незаконни схеми. Тези специализирани институции, за които аз говоря, са големи, международни, с репутация.

Съществуват и специализирани институции, които строят и стопанисват жилища на непазарен принцип. Ако на пазара един кв. м. се строи за 200 евро например, той се продава за 800. Ако купувате обаче от организация, която не го прави на търговски пример, можете да си го купите за 200 евро или за 210 евро, но няма да е за 800. Не е дадена такава възможност, но това не е умишлено, а просто не е мислено в тази посока. Това не застрашава конкуренцията на строителния бранш, защото се прави целево и се обслужват конкретни нужди.

Като говорим за дефицити обаче, основният е този – имаме за всяко нещо стратегии, подстратегии ... Правят се мерки, залагат се приоритети, индикатори, разработват се и се приемат закони. Проблемът е в неспазването на всичко това. Трябва да се направи необходимото законът да бъде прилаган. Друг проблем е непоследователността, с която се работи, и факът, че се работи на парче. Липсва интегрираният подход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
cokrat1
преди 10 години
Съвсем друга е статистиката по отношение съотношението брой на домакинствата/наличие на жилищен фонд. Ако съпоставим тези две неща, вижда се, че жилищният фонд е недостатъчен за броя на домакинствата. Това обяснява една друга статистика относително малък дял на домакинствата в България обитават жилище, в което са само те, само едно домакинство. Сравнително голям е броят на жилищата, обитавани от две домакинства, голям е броят на жилищата, обитавани от три и четири семейства....Ето това горното изкривява тотално състоянието на жилищния фонд в България. Трябва да се отчита колко домакинства имат самостоятелно жилище. Не може в едно жилище да живеят 3-4 домакинства, а статистиката да отчита, че всички те имат жилища. Абсолютно изкривена статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 8
cokrat1
преди 10 години
Когато четете това интервю, имайте предвид преди всичко това....това са жилища за социално слаби и уязвими групи от населението, а в тази категория попадат самотни майки, трайно безработни, многодетни семейства, хора с увреждания и други. Кръгът на потенциалните бенефициенти е доста по-голям.Това е кръгът...тук именно държавата трябва да строи ...нали всички са съгласни, че съвременната държава трябва да бъде социална...за да няма повече залп от Аврора...НАЛИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
аз съм бил малък, но от това, което са ми казвали не си прав-при бай Тошо кой ще ти разреши да си остъклиш терасата? Или пък да си гътнеш стената? За коментар 3 си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
По отношение на жилищата, времената на бай Тошо никога не са си ходили. Има закон, ама е "врата у поле" всеки си прави каквото си иска и после никой нищо не му прави. Съседа си разшири хола на 3 колонки на тротоара, заклевам се. Изби фасадната стена, подпря 3 колонки от долу, армировка, плоча и зае 10 квадрата от тротоара. Сметай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Как можахте да дадете на господина трибуна да напише толкова много глупости на куп? Четох, четох, пък много ми изтъпя и спрях.Общината и държавата ако иска нещо да направи, НЕКА СИ СВЪРШИ работата а именно: 1) Незабавно премахване на всички незаконни гаражни клетки, остъклявания, бараки, тротоарни конструкции и т.н. 2) Незабавно решаване на проблема с бездомните кучета 3) Незабавно разкарване на автомобилите от градинките и тротоарите. 4) Подобряване на почистването и управление на отпадъците 5) Подобряване на озеленяването и ремонт на настилката и инфраструктуратаКогато хората видят, че нещата в квартала се подобряват, че закона се прилага и "нема лабаво" че се налагат и се събират глоби за непочистен сняг, изхвърляне на отпадъци, падащи парчета фасада, незаконни изменения, оставени по коридора на блока шкафове, печки, дивани, ***, висящи на фасадата ***, много скоро ще започнат сами да искат да им е чистичко и подредено. Сега каквото и да направиш, пак ще е мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
малко по-малко времената на бай Тошо се завръщат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Само това липсваше - държавата да си завре гагата в жилищния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още