IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Бенов: Отговорност на държавата е да създаде рамката на жилищния пазар

Общините трябва да имат възможност да осъществяват жилищни политики на местно ниво, според директора на Habitat Bulgaria

08:13 | 27.03.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Минчо Бенов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Минчо Бенов. Снимка: Личен архив

Винаги съм казвал, че методът на принудата не е най-добрият метод, но от друга страна обикновено се търси баланс между политиките на моркова и на тоягата. Ние обаче досега залитаме изключително много в посока на това да се раздават само моркови. Тази въпросна програма стартира с грантова компонента от 50%, а в последствие тя беше увеличена на 75%. Това са нереални неща – 75%. Трябва да си поставим въпроса дали държавата има ресурс за всички сгради, които подлежат на такива подобрения, да осигури грант 75% и дали е редно да ги осигурява. Това деформира в изключително голяма степен нормалните пазарни взаимоотношения.

Ще дам и друг пример – наскоро бяха обявени грантови схеми за кварталите на София в полите на Витоша за газификация. Дават се на домакинствата по 2 хил. лева, за да преминат на газ. Повечето хора подчертават, че ще трябва да си сменят всички електроуреди вкъщи и парите са им малко. Хората се приучават да очакват такива неща като подаръци, а не би трябвало да е така. В крайна сметка и 50% са много голяма помощ. По-скоро трябва да се мисли за подпомагане на семействата, които по различни причини не могат да си позволят да участват в такива проекти.

Трябва да се прилагат и приетите закони. Ако се следи прилагането на Закона за етажната собственост и изпълнението на задълженията, които имат етажните собствености, и се налагат санкции, в един момент хората ще осъзнаят, че трябва да го правят. А не просто, че като затвориш вратата на апартамента си, зад нея нищо навън не е твоя работа и нищо не те интересува. Баланс трябва да се търси и даже ние в момента работим в тази посока – и организацията, и в рамките на коалиция, която наскоро учредихме, за подобряване на жилищните условия. Работим точно върху такива предложения, които да предоставим на Министерството на инвестиционното планиране, тъй като ни поканиха във връзка с разработването на нова жилищна стратегия и нов жилищен закон да споделим опит.

Какво предлагате?

Все още работим върху предложенията, те са в духа на това, което говорим. Припокриват се в голяма степен с това, което е констатирано вече като съществуващи проблеми и дефицити. Базират се и на различни практики в други държави. Доста широк е спектърът обаче и е трудно да ги изчерпя с няколко изречения. Корпоративните ни партньори например настояват за по-стриктно спазване на разписаните процедури за контрол на качеството на строителството, така че строителният продукт действително да отговаря на изискването на нормативната уредба. Предлагат и доста сериозни срокове, в които строителите да предоставят финансово обезпечена гаранция за качеството на изпълнение. Организации като Националното сдружение на общините пък гледат на нещата през призмата на приложението на мерките на местно ниво и на отговорностите и правомощията на местните власти.

Какви са целите и задачите на бъдещия Закон за жилищата, който министерството на регионалното развитие обяви наскоро, че подготвя?

Това не мога да знам. Знам само, че се подготвя такъв закон. Доста е рано да се коментира тази тема, защото ще се прави анализ на ситуацията в момента, за да се даде точната картина на средата и на проблемите в системата. На базата на анализа ще се подготви новата стратегия и вече след това ще се стигне до законодателни решения и предложения.

Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
cokrat1
преди 10 години
Съвсем друга е статистиката по отношение съотношението брой на домакинствата/наличие на жилищен фонд. Ако съпоставим тези две неща, вижда се, че жилищният фонд е недостатъчен за броя на домакинствата. Това обяснява една друга статистика относително малък дял на домакинствата в България обитават жилище, в което са само те, само едно домакинство. Сравнително голям е броят на жилищата, обитавани от две домакинства, голям е броят на жилищата, обитавани от три и четири семейства....Ето това горното изкривява тотално състоянието на жилищния фонд в България. Трябва да се отчита колко домакинства имат самостоятелно жилище. Не може в едно жилище да живеят 3-4 домакинства, а статистиката да отчита, че всички те имат жилища. Абсолютно изкривена статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 8
cokrat1
преди 10 години
Когато четете това интервю, имайте предвид преди всичко това....това са жилища за социално слаби и уязвими групи от населението, а в тази категория попадат самотни майки, трайно безработни, многодетни семейства, хора с увреждания и други. Кръгът на потенциалните бенефициенти е доста по-голям.Това е кръгът...тук именно държавата трябва да строи ...нали всички са съгласни, че съвременната държава трябва да бъде социална...за да няма повече залп от Аврора...НАЛИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
аз съм бил малък, но от това, което са ми казвали не си прав-при бай Тошо кой ще ти разреши да си остъклиш терасата? Или пък да си гътнеш стената? За коментар 3 си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
По отношение на жилищата, времената на бай Тошо никога не са си ходили. Има закон, ама е "врата у поле" всеки си прави каквото си иска и после никой нищо не му прави. Съседа си разшири хола на 3 колонки на тротоара, заклевам се. Изби фасадната стена, подпря 3 колонки от долу, армировка, плоча и зае 10 квадрата от тротоара. Сметай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Как можахте да дадете на господина трибуна да напише толкова много глупости на куп? Четох, четох, пък много ми изтъпя и спрях.Общината и държавата ако иска нещо да направи, НЕКА СИ СВЪРШИ работата а именно: 1) Незабавно премахване на всички незаконни гаражни клетки, остъклявания, бараки, тротоарни конструкции и т.н. 2) Незабавно решаване на проблема с бездомните кучета 3) Незабавно разкарване на автомобилите от градинките и тротоарите. 4) Подобряване на почистването и управление на отпадъците 5) Подобряване на озеленяването и ремонт на настилката и инфраструктуратаКогато хората видят, че нещата в квартала се подобряват, че закона се прилага и "нема лабаво" че се налагат и се събират глоби за непочистен сняг, изхвърляне на отпадъци, падащи парчета фасада, незаконни изменения, оставени по коридора на блока шкафове, печки, дивани, ***, висящи на фасадата ***, много скоро ще започнат сами да искат да им е чистичко и подредено. Сега каквото и да направиш, пак ще е мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
малко по-малко времената на бай Тошо се завръщат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Само това липсваше - държавата да си завре гагата в жилищния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още