IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Бенов: Отговорност на държавата е да създаде рамката на жилищния пазар

Общините трябва да имат възможност да осъществяват жилищни политики на местно ниво, според директора на Habitat Bulgaria

08:13 | 27.03.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Минчо Бенов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Минчо Бенов. Снимка: Личен архив

Доколко според Вас проблемите в жилищния сектор се обуславят точно от високия дял на частната собственост?

Високият дял на собствеността не обуславя точно проблемите, а затруднява решаването им. Действително процентът е много висок, но и наблюдаваме наличието на много големи дисбаланси от гледна точка на наличието на жилищния фонд главно в големите градове и най-вече – в най-големите (София, Пловдив, Варна, Бургас) и наличието на жилищен фонд в другите региони на страната. Съвсем друга е статистиката по отношение съотношението брой на домакинствата/наличие на жилищен фонд. Ако съпоставим тези две неща, вижда се, че жилищният фонд е недостатъчен за броя на домакинствата. Това обяснява една друга статистика – относително малък дял на домакинствата в България обитават жилище, в което са само те, само едно домакинство. Сравнително голям е броят на жилищата, обитавани от две домакинства, голям е броят на жилищата, обитавани от три и четири семейства.

Що се отнася до проблемите – един от най-големите проблеми на жилищния фонд в България е неговата голяма енергоемкост от една страна и състоянието, в което се намира, от друга. Проблемът е още по-сериозен, ако отчетем и факта, че голяма част от тези жилища – това са основно панелните жилища, наближават края на експлоатационния си срок от гледна точка на конструктивна устойчивост.

За да се решат тези проблеми – още нещо, което е констатирано в стратегията от 2004 г. и е направен опит да се предприемат конкретни действия, имаше една ограничена по мащаб пилотна програма на Министерството на регионалното развитие и Програмата за развитие на ООН (ПРООН) за реновиране на 50 сгради. На базата на този пилотен проект се направи втори, пак пилотен проект, само че вече в национален мащаб – програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради. Отдели се ресурс за покриване на грантова компонента и за фонд за капитализиране на финансов инструмент, който да позволи на домакинствата да финансират самоучастието си.

Вижда се към днешна дата, че проектът не сработва. Много е трудно да се постигне съгласие между всички собственици в една сграда, особено в голяма, панелна сграда, където домакинствата са повече на брой. Трудно е всички да се обединят около един такъв проект, процесът на вземане на решения е изключително тежък. Голяма част от собствениците вече са предприели някакви действия и са си решили сами за себе си проблема, като са си сменили дограмата, направили са си някаква частична изолация на тяхната част от фасадата. Други собственици не живеят в сградата и не могат да бъдат намерени. Трети нямат необходимите доходи или пък ако имат доходи – не са кредитоспособни, защото вече обслужват текущи задължения. Някои пък просто не искат. Виждате как големия брой на частно притежавани апартаменти затруднява изпълнението на един такъв проект. Съвсем друг щеше да бъде казусът ако държавата като инициатор на проекта и проектните мениджъри преговаряха с един собственик, да кажем – общината.

Направи се опит да се намери представителство на всички тези частни собственици със Закона за етажната собственост, но пак се сблъскваме с едно неприлагане на закона. Постави се срок за регистрация на етажните собствености в общините, да си изберат управление, но очевидно нищо не се случва. Тези прословути мнозинства за взимане на решение, което да е задължително за всички, очевидно не сработват. От гледна точка за тази програма за обновяване на многофамилните сгради се получи следното. Първо, тя е направена така, че да адресира точно нуждата от енергоефективно подобряване на сградите. Второ, грантовата компонента беше предвидена, защото се смята, че в панелните жилищни сгради, където най-много се разхищава енергия, живеят домакинства със сравнително по-ниски доходи. Ако видите заявленията, които до момента са подадени, една много голяма част от тях са в идеалния център на София. Там апартаментите в една сграда са по-малко на брой, семействата са с по-друг профил чисто от финансова гледна точка и прочие.

Какъв е според Вас пътят да се реши този проблем – да се тръгне по пътя на задълженията и санкциите, да се засили контрола, да се забранят частичните ремонти?

Според мен са възможни различни решения, включително да се въведе и практика, каквато съществува в много държави – на собствениците да им бъде вменено задължение на определен период да правят обновяване на фасадата и да изпълняват други мерки. Едно такова решение обаче е много тежко политическо решение и ако някой кмет го вземе, той най-вероятно няма да бъде избран отново.

Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
cokrat1
преди 10 години
Съвсем друга е статистиката по отношение съотношението брой на домакинствата/наличие на жилищен фонд. Ако съпоставим тези две неща, вижда се, че жилищният фонд е недостатъчен за броя на домакинствата. Това обяснява една друга статистика относително малък дял на домакинствата в България обитават жилище, в което са само те, само едно домакинство. Сравнително голям е броят на жилищата, обитавани от две домакинства, голям е броят на жилищата, обитавани от три и четири семейства....Ето това горното изкривява тотално състоянието на жилищния фонд в България. Трябва да се отчита колко домакинства имат самостоятелно жилище. Не може в едно жилище да живеят 3-4 домакинства, а статистиката да отчита, че всички те имат жилища. Абсолютно изкривена статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 8
cokrat1
преди 10 години
Когато четете това интервю, имайте предвид преди всичко това....това са жилища за социално слаби и уязвими групи от населението, а в тази категория попадат самотни майки, трайно безработни, многодетни семейства, хора с увреждания и други. Кръгът на потенциалните бенефициенти е доста по-голям.Това е кръгът...тук именно държавата трябва да строи ...нали всички са съгласни, че съвременната държава трябва да бъде социална...за да няма повече залп от Аврора...НАЛИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
аз съм бил малък, но от това, което са ми казвали не си прав-при бай Тошо кой ще ти разреши да си остъклиш терасата? Или пък да си гътнеш стената? За коментар 3 си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
По отношение на жилищата, времената на бай Тошо никога не са си ходили. Има закон, ама е "врата у поле" всеки си прави каквото си иска и после никой нищо не му прави. Съседа си разшири хола на 3 колонки на тротоара, заклевам се. Изби фасадната стена, подпря 3 колонки от долу, армировка, плоча и зае 10 квадрата от тротоара. Сметай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Как можахте да дадете на господина трибуна да напише толкова много глупости на куп? Четох, четох, пък много ми изтъпя и спрях.Общината и държавата ако иска нещо да направи, НЕКА СИ СВЪРШИ работата а именно: 1) Незабавно премахване на всички незаконни гаражни клетки, остъклявания, бараки, тротоарни конструкции и т.н. 2) Незабавно решаване на проблема с бездомните кучета 3) Незабавно разкарване на автомобилите от градинките и тротоарите. 4) Подобряване на почистването и управление на отпадъците 5) Подобряване на озеленяването и ремонт на настилката и инфраструктуратаКогато хората видят, че нещата в квартала се подобряват, че закона се прилага и "нема лабаво" че се налагат и се събират глоби за непочистен сняг, изхвърляне на отпадъци, падащи парчета фасада, незаконни изменения, оставени по коридора на блока шкафове, печки, дивани, ***, висящи на фасадата ***, много скоро ще започнат сами да искат да им е чистичко и подредено. Сега каквото и да направиш, пак ще е мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
малко по-малко времената на бай Тошо се завръщат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Само това липсваше - държавата да си завре гагата в жилищния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още