IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Барес: Ръстът на инвестициите в държавните индустриални зони достига 140% за година

Концентрацията на индустрии на едно място в един момент започва да носи дискомфорт на инвеститорите, затова се подготвят и нови индустриални зони в страната

08:05 | 09.11.17 г.
<p>
	Антоанета Барес. <em>Снимка: Национална компания &quot;Индустриални зони&quot;</em></p>

Антоанета Барес. Снимка: Национална компания "Индустриални зони"

- Какъв е капацитетът за разширяване на индустриалните зони и кога може да бъде достигнат предвид темповете на инвестиции, особено що се отнася до Икономическа зона „Божурище“?

- Зоната в Бургас, вече казах, е почти запълнена и сме в процес на разширяване. В Божурище сме в доста напреднал етап и продължаваме да преговаряме с 8-9 компании за инвестиции. Предизвикателство е изграждането на инфраструктурата...

- Вие вече обявихте, че започвате предварително изграждане заради жалби, които бавят строителството...

- Предвид жалбите по обществени поръчки – да. Последната ни жалба е по процедура за проектиране на инфраструктура. Процедурата беше с прогнозна стойност 96 хил. лева и е обявена на най-ниска цена, няма други субективни условия. Най-ниската предложена цена е за 49 хил. лева. Участникът отговаря на всички изисквания. Жалбата в момента е във Върховния административен съд, Комисията за защита на конкуренцията се произнесе в наша полза. Дотук сме в забавяне от 7 месеца заради обжалвания.

- Какви санкции търпите?

- Всеки инвеститор, който иска да се позиционира някъде, очаква да си изпълниш ангажиментите в определен срок, за да въведе обекта си в експлоатация. Работим по въпроса да избегнем санкциите. Инвеститорите ни подкрепят, помагат ни. Наясно са с обжалванията, не ги устройват, но това са правилата.

- В какъв размер са инвестициите в отделните индустриални зони през 2017 г. (досега) съпоставено с 2016 г.? Кои са десетте най-големи компании с най-мащабни проекти, стъпили в държавните индустриални зони?

- За последните 12 месеца само в икономическа зона „Божурище“ са реализирани инвестиции за 236,5 млн. лева. Най-големите проекти в зоната там са този на JYSK за 200 млн. лева, на Multivac за 37 млн. лева, на Лулис Мел за 18 млн. лева, Агрипрес за 6,5 млн. лева, Dreams Trans за 3,9 млн. лева. Ръстът за периода от ноември 2016 г. досега спрямо 12 месеца по-рано достига 140%.

Големи проекти в другите зони са на Сити газ за 5 млн. лева, Олимп за 3,4 млн. лева, Ротопласт за 3 млн. лева, Хидробетон за 2,9 млн. лева, на Волво груп за 1,6 млн. лева, които изградиха собствена база в Бургас, а по принцип наемат.

- Съгласувателните процедури с дружествата за комунални услуги и изграждането на транспортната инфраструктура като че ли са най-големите предизвикателства пред компанията. Как смятате, че може да се облекчат тези процеси?

- Трябва да се съкратят сроковете за съгласуване. Става въпрос за големи структури, има цели дирекции в тях, които работят по съгласуването на проекти. Що се отнася до регулаторите, според мен следва да се извършва контрол на сроковете за съгласувателните процедури, както и във връзка с инвестициите, които компаниите трябва да осъществяват на територията на страната. Т.е. трябва да има законодателна инициатива.

Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още