IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Барес: Ръстът на инвестициите в държавните индустриални зони достига 140% за година

Концентрацията на индустрии на едно място в един момент започва да носи дискомфорт на инвеститорите, затова се подготвят и нови индустриални зони в страната

08:05 | 09.11.17 г.
<p>
	Антоанета Барес. <em>Снимка: Национална компания &quot;Индустриални зони&quot;</em></p>

Антоанета Барес. Снимка: Национална компания "Индустриални зони"

Ние специално подпомагаме инвеститорите за всяко съгласуване и наистина получаваме по-бързо обслужване. В крайна сметка обаче крайното решение си е на съответното дружество, което, като отделно юридическо лице, взима решенията както намери за добре.

- Отскоро си сътрудничите и с университети с цел подпомагане на младите хора и компаниите в намирането на съответно работа и кадри. Какви са първите резултати от тази инициатива, ако вече има отчетени такива?

- Много сме доволни от развитието на проекта ни Fast Tracking Success за ускорено професионално изграждане на младите кадри на университетите чрез стажове и постоянна заетост в компаниите в индустриалните зони. Ние осъществяваме връзка между университетите и бизнеса. Целта ни е тази връзка да бъде двупосочна.

Това, заради което стартирахме проекта, е нуждата от информация. Когато дойде един инвеститор, той пита първо за местоположението, след това за инфраструктурата, а на трето място – за кадрите. Ние не можем да оставим този въпрос отворен. Логично е – за да привлечем компаниите и те да останат при нас, трябва да можем да дадем конкретна информация. Този проект ни дава възможност за достъп до базите данни на завършващите студенти по съответни специалности.

Когато дойде инвеститор, който се интересува от конкретна област, събираме данни от всички университети, с които имаме контакти, за завършващите трети и четвърти курс бакалаври и за учащите магистри. Така можем да дадем информация колко хора се очакват да излязат на пазара на труда, след като завършат, откъде могат да си подберат кадри, да им дадем пряка връзка с университета. На практика вършим предварителна, проучвателна работа вместо тях.

- С кои университети работите в момента?

- Подписали сме меморандуми със Софийския университет, УНСС, Нов български университет, Технически университет и Лесотехнически университет. Предвиждаме скорошно подписване с Минно-геоложкия университет, Бургаския свободен университет, Варненския университет, където има и Технически университет. Целта е там, където имаме индустриални зони, да направим такава селекция и да можем в реално време да правим селекция при конкретно запитване.

- Планирате ли партньорство с професионалните училища?

- Това е следващ етап на развитието на нашия проект. Голяма част от инвеститорите търсят специалисти, които не е нужно да са завършили университет.

Проектът е отскоро, още не можем да кажем точно колко студенти са започнали работа. При нас например има двама стажанти, които проявиха интерес. От Behr-Hella Thermocontrol и Multivac са наели кадри от Техническия университет, но нямаме още данни за точния брой. Те са и все още доста активни в търсенето на кадри. Другите проекти са все още незавършени, инвеститорите не са стигнали до етап наемане на кадри. Надяваме се догодина да имаме повече данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още