IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст в броя на принудителните отнемания тласка нагоре наемния пазар в САЩ

Американският наемен пазар е нараснал най-много от 1992 г. насам

13:14 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст в броя на принудителните отнемания тласка нагоре наемния пазар в САЩ

Повишаващият се брой на принудителните отнемания на имоти в САЩ дава нов тласък на наемния пазар, като търсенето на апартаменти се покачва и поради подобрените перспективи пред трудовия пазар за младите американци, сочи ново проучване.

Броят на наетите апартаменти през първото полугодие се повиши с 215 хил. в 64 от най-големите американски пазари, сочат данни на MPF Research. Това е почти двойно повече от броя на жилищата, с които пазарът се увеличи през цялата 2009 г. и най-големият брой от началото на статистиката на компанията през 1992 г. Към края на миналия месец нивото на незаетост се понижи до 6,6% от 8,2% в края на декември.

„Търсенето беше учудващо високо през първата половина (на 2010 г.)”, казва Грег Уилет, вицепрезидент на базираната в Тексас компания за проучвания.

Възстановяването на американската икономика от най-тежката рецесия от 30-те години насам, през последните месеци се съживи, като заетостта в страната започна да се покачва, което стимулира търсенето на апартаменти.

Създаването на нови работни места е най-големият двигател за наемането на нови апартаменти. Работодателите започнаха по-активно да наемат нови служители още през януари, като наемаха средно по 147 хил. души на месец до юни. Заетостта сред американците на възраст между 20 и 29 години – ключова демографска група за наемодателите – отчете първия си годишен ръст през май от края на 2007 г. насам.

Въпреки че ръстът в заетостта е по-нисък в сравнение с нивата отпреди рецесията, той може да е достатъчен да убеди някои семейства, които живеят заедно със свои роднини, да се преместят в свое собствено жилище, коментира Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics.

Финансите на собствениците на имоти не се подобриха достатъчно бързо, за да предотвратят 1,65 млн. отнемания през първото полугодие, което е ръст от 8% в сравнение със същия период на 2009 г., сочат данни на RealtyTrac.

Само за второто тримесечие бяха отнети рекордните 270 хил. жилища от собственици, които не можеха да обслужват ипотеките си, с което темповете на отнемане до края на годината може би ще достигнат 1 млн. имота.

Собствеността на жилища в САЩ се понижи до 66,9% през второто тримесечие, което е най-ниското ниво от 1999 г. насам.

С продължаващото понижение на собствеността хората трябва да живеят някъде другаде, коментира Сенри Сиснерос, председател на CityView. „Наемният пазар ще бъде стабилен през следващите няколко години“ , смята той.

Нивото на ефективните наеми, или това, което наемодателите плащат след като се извадят комисионни и гратисни периоди, се повишиха с 1,4% на най-големите пазари в САЩ, сочи докладът на MPF Research.

По думите на Уилет наемите може да се повишат с 4 до 6% както през 2011, така и през 2012 г., като за тази година очакваният ръст е 2%.

Наемодателите обаче няма да имат възможност за прекалено агресивен ръст на наемните нива, тъй като безработицата остава на високи нива на 9,5%. Спадът на цените на жилищата обаче са направили покупката сравнително толкова изгодна, колкото наемането на около половината от по-големите пазари в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още