IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсене и предлагане все още не намират равновесна точка на жилищния пазар у нас

Спад от над 9% е регистрирал броят на сделките с имоти през първите девет месеца на 2010 г.

16:09 | 19.01.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Търсене и предлагане все още не намират равновесна точка на жилищния пазар у нас

Изминалата година донесе първите признаци на стабилизация на редица пазари на имоти в Европа. Това бе забелязано и на българския пазар, където цените забавиха своя спад и според някои експерти достигнаха до стойности, за които се смята, че са близо до техните равновесни нива.

Една от основните характеристики, която продължи да обуславя пазара, беше продължаващият дисбаланс между търсене и предлагане, посочват в годишния си анализ за 2010 г. от консултантската компания Форос.

Това бе една от причините активността на жилищния пазар да остане ниска, както по отношение на сключени сделки, така и на развитие на нови проекти.

По данни на НСИ през първите девет месеца на годината са издадени общо 3 739 разрешения за строеж на жилищни сгради, което е с 26,47% по-малко в сравнение със същия период на 2009. Статистиката показва понижение и при общата разгъната застроена площ (РЗП) на сградите, която е с 40,59% по-малка (общо 1,311 млн. кв. м).

По-ясна представа за обема на строителство дават данните за започнатото строителство на нови сгради. Между януари и септември в страната е започнато изграждането на 2004 нови жилищни сгради с общо 5 723 жилища и РЗП от 736 583 кв. м - стойности, значително по-ниски от тези за издадените разрешителни за строеж. 

Предлагане

Продължава да нараства броят на имотите, иззети от длъжници. Към момента по справка от сайта на частните съдебни изпълнители в страната има обявени на търг 913 жилищни имота, от които 176 в София, 50 във Варна, 68 в Бургас, 50 в Пловдив, 78 в Русе. Делът на тези имоти спрямо всички продавани жилища остава много малък – под 2%.

Една от най-важните тенденции по отношение на предлагането през годината е същественото разминаване с търсенето, както в количествено, така и в качествено изражение.

Една от причините е увеличаването в обема на луксозните и високобюджетни жилища. Друга особеност е, че наличните на пазара жилища (главно от страна на първичното предлагане) са крайно нефункционални от гледна точка на размери, разпределения и планировка. Част от тях имат и инфраструктурни неуредици.

Проблемът лежи още в началните етапи на планиране и проектиране от страна на инвеститорите, които често нямат ясна визия за търсенето и бъдещото позициониране на продукцията си на пазара. Всичко това оказва влияние върху обема на реализираните покупко-продажби през периода, казват от компанията.

По данни на Агенцията по вписванията за първите девет месеца на 2010 г. са сключени общо 120 835 сделки при 133 069 през същия период на 2009, което е понижение от 9,19%. Във Варна спадът е с 1,79%, в Бургас – 1,98%, в Пловдив – 24,17%, в Русе – 3,17%. В София е регистриран лек ръст в броя на покупко-продажбите от 3,5%, като тази тенденция се наблюдава и в други градове.

Търсене

Въпреки известно повишение в активността търсенето на жилищни имоти през изминалата година продължава да бъде на ниво, по-ниско от предходните години, главно в резултат на нестабилната икономическа ситуация, високата безработица, несигурността на доходите и ограничения достъп до кредитен ресурс.

През 2010 търсенето е фокусирано основно върху двустайните и тристайните апартаменти, предимно от семейства за основно жилище, като това са 90% от реално търсещите клиенти. Най-често търсените жилища в по-големите градове на страната са в ценовия диапазон от 35 хил. до 55 хил. евро за двустайни жилища с квадратура от 65 до 80 кв. м, а за тристайни с квадратура над 80 кв. м – до 80 хил. евро.

Важен фактор при вземането на решение за покупка е инфраструктурата. Все по-голям е делът на купувачите, предпочитащи жилища в райони с добра инфраструктура – локални артерии, в близост до автобусни спирки, спирки на метрото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
martis, ти къде беше през последните 5-6 години, бе, човек - да не би да си бил в чужбина? Това, което ти казвам, всеки средно-интелигентен човек го знае, то се вижда с просто око!!Да не би да не си забелязал, че БГ беше на първо място по ръст на цените на жилищата в световен мащаб, че се чудеха как да ограничават кредитирането, инфлацията беше двуцифрена - ако това ти говори нещо ;-) хехехНе казвам, че сме били най-скъпата столица, но бяхме рамо до рамо на западните столици и големи градове! За Букурещ - нали гледаш и там какъв балон беше и сега как падат цените - то ние с тях сме от една черга, де :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Явно още има заблудени хорица у БУЛГ...Другарьо или другарко незнам, но все тая само ти казвам : по огледай се, по замисли се, размърдай ако можеш сивите ти клетки ако е останало нещо от тях, по разрови се тук там за да разбереш как се образува цената на кв.м. жил. площ, от какво зависи това образуване. После те съветвам да отидеш до най-близкия клон на Бюрото по труда за да видиш колко хора се разписват като безработни и колко се записват само за този ден който си избрал и чак тогава да пишеш. И ако очакваш така наречените богаташи да правят търсене и копуване на каквото и да е в Булг... то е все едно да чакаш от умрял писмо. СТИГА ЗАБЛУДИ ДРУГАРИ НЕКА ДА ИЗТРЕЗНЕЕМ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
martis
преди 13 години
Много ми е интересно ти пък откъде научи информацията, че "Банките имат жилища за цял голям град, които тепърва ще излизат на пазара" ??? Това, че банките са финансирали покупките на много жилища, не означава, че тези жилища ще останат у банките.Съвсем не съм съгласен с това твърдение, а и по-горе в статията е засегната тема с иззети имоти от нередовни платци (913 жилища в страната). Друго нещо, с което не съм съгласен е ценовото изравняване на жилища в други централно европейски столици - кои по-точно имат подобни цени???Вземи на пример най-близката до нас, не само по местоположение но и постандарт на живот - Букурещ и сравни цените на еквивалентни жилищни проекти (имам предвид сходни като добра инфраструктура, комуникации, озеленяване, общи зелени площи и др. параметри) .... и смятай! Разликата далеч не е в полза на София. Може би в Белград са сходни до тези в София, но нека не забравяме, че този град беше бомбандиран преди няколко години, а и са далеч все още от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
stdmv
преди 13 години
Анализаторите, които смятат имотите на бройка, сигурно си купуват месо на бройка: "Дайте ми един брой свинско моля!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
OPASEN
преди 13 години
Спадът продължава както и да го погледнем!! :-)Най-малкото е,че в Банките има жилища за цял голям град, които тепърва ще излизат на пазара - до сега практиката беше да се предоговарят, но няма как да не дойде време, когато тази практика ще бъде прекратена...Освен това кризата продължава (обедняваме, потреблението спада, няма външни инвестиции и т.н.), а ГЕРБ ни тикат още повече в блатото - така ще е още 2 години и половина поне, а до тогава какво търсене се очаква на пазара за имоти?!? Не ми се мисли после кой ще Ви излъже да го изберете...И, на края, спад трябва да има още по една съвсем проста причина: балонът при нас беше супер мега хипер голям!!! Та ние бяхме на нивото на западно и централно европейските столици!!! Голям смях, нали ;-) Сега като % падаме като в Европа (до сега!), но за нас има още път на долу, защото падаме от по-високо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
hellwitch
преди 13 години
Spada svurshi.No o4akvam stagnaciq sedvastite 2-3 godini - t.e. izmenenie pod 5% godishno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
lashov
преди 13 години
ти недей писа ами go see a freaking shrink
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
stoian777
преди 13 години
Видяхте ли какво направихте глупави *** като махахте нашите коментари ( изтривахте ги ) ? Вече никой не пише тук в глупавия Ви сайт. И аз приключвам и Ви проклинам за винаги да си останете толкова посредствени и смешни. Пишете си глупостите и си ги коментирайте сами, ама все пак знайте, ЧЕ КРИЗАТА У БУЛГ. ЕДВА СЕГА ЗАПОЧВА И ЩЕ СЕ ПРОДАВАТ МНОГО СКОРО ДВА АПАРТАМЕНТА НА ЦЕНАТА НА ЕДИН. УУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още