IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват стабилизиране на цените на строителните терени у нас през 2011

Финансовите институции може да активизират пазара чрез ликвидацията на проблемните активи в своите баланси, сочи доклад

11:31 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват стабилизиране на цените на строителните терени у нас през 2011

Настоящата година вероятно ще донесе баланс на пазара на строителните терени у нас и стойностите на земята ще започнат да се стабилизират, сочи нов доклад.

Финансовите институции има възможност да ускорят този процес чрез ликвидацията на проблемните активи в своите баланси, се казва в доклада на консултантската компания MBL.

Някои финансови институции прехвърлят надценените отнети имоти в офшорни инвестиционни фондове със специална инвестиционна цел. Според компанията това им осигурява допълнителна отсрочка за решаване на въпроса с проблемните активи в техните портфейли. В един момент обаче този инвентар трябва да бъде „изчистен“ и предложен за продан на пазара.

Според доклада в момента на пазара на строителни терени се наблюдава ниска активност от страна на големите търговци на храни. Те продължават своята експанзия въпреки пониженото потребление. Веригите целят да достигнат достатъчно критична маса от потребители и пазарен дял, които ще им помогнат да победят конкуренцията.

Останалите инвеститори са също предпазливи и консервативни при потенциалните покупки на парцели. От компанията обясняват, че купувачите включват в цените, които са готови да предложат при евентуални покупки, общата ситуация на пазара на имоти и проблемите в отделните сегменти в сектора.

По отношение на наемните нива в сегмента на индустриални площи пазарът се очаква да остане без особени промени през първото тримесечие 2011 г., се казва в доклада. Ако икономическите проблеми в страната продължат, може да се очакват по-значителни спадове в наемите.

Нивата в края на 2010 г. се понижиха с около 20% спрямо тези година по-рано, до 4-4,5 евро на кв. м. Лек ръст е отчетен в обема на свободни площи, който е достигнал 5,42% през последното тримесечие на 2010 г. в сравнение с 5,13% през третото и 3,6% през четвъртото тримесечие на 2009 г.

Търсенето в сегмента на индустриални площи остава слабо и се дължи главно на консолидационно процеси, отколкото на пазарен ръст. Усвояването през цялата 2010 г. бе с 40% по-ниско в сравнение с 2009 г., на фона на увеличено предлагане на нови площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още