IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните фондове за имоти в Италия влизат в кризисен режим

Възвръщаемостта в сектора може да падне средно с 4-5 пункта поради нови регулаторни промени, смятат специалисти

14:44 | 09.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиционните фондове за имоти в Италия влизат в кризисен режим

Секторът на инвестиционните фондове за имоти в Италия е обхванат от сериозни пазарни сътресения, породени от нови правила, които италианското правителство обмисля да въведе, пише PropertyEU, цитирайки експерти на пазара.

По думите на Луиджи Пикеда, мениджър за Италия на IPD, фонд мениджърите в Италия са все по-несигурни относно бъдещето на сегмента, след като правителството не е успяло да даде яснота относно намеренията си и очаквания ефект на наскоро обявен нов закон за дейността на инвестиционните фондове за имоти.

Според изданието законодателните промени са били обявени още през май 2010 г., като с тях италианската държава цели да ограничи приложението на редица инвестиционни инструменти от пазара на имоти, които се използват с цел избягване на данъци.

Традиционно италианските фондове за имоти предлагат изключително стабилна възвръщаемост, но настоящата ситуация заплашва да наруши представянето на сектора средно с 4-5 базисни пункта, смятат специалисти.

Значението на инвестиционните фондове, които са въведени в страната през 1994 г., нарасна съществено и през последните години те представляват основния дял от сделките с имоти.

Активността в сегмента се повиши още повече през 2004 г., когато секторът бе либерализиран и на пазара се появиха още повече на брой и по вид фондове. До 2010 г. той се повиши десетократно и неговият обем достигна 40 млрд. евро. По прогнозите на някои експерти той може да нарасне още два пъти до края на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още