IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в строителния сектор в Гърция продължава и през ноември

С близо 22% на годишна база е паднал броят на новите разрешителни за строеж в Гърция през месеца

10:32 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът в строителния сектор в Гърция продължава и през ноември

Строителната дейност в Гърция, измервана чрез броя на новите разрешителни за строеж, се понижи с 21,7% на годишна база през ноември, като все още не показва признаци за съживяване, пише Ройтерс.

Строителството, което е един от ключовите двигатели на гръцката икономика, се понижи с 14,2% през 2009 г., утежнявайки рецесията в страната, която се очаква да продължи до 2012 г.

Според статистически данни, публикувани вчера, броят на разрешителните за строеж се е понижил с 12,4% на годишна база през периода между януари и ноември. Наред с това площта на сградите, за които се издават разрешителни, също отчете значителен ръст от 21,4% през периода.

Гръцката икономика се очаква да се свие с 3% тази година, в условия при които ограничителните мерки, небходими за осигуряването на финансова помощ от МВФ и еврозоната и за предотвратяването на тотален фалит на страната, продължават да взимат жертви, пише изданието.

През 2010 г. спадът в икномическата активност бе 4,5%. БВП се сви с рекордните 6,6% през последното тримесечие.

Според официалните статистически данни броят на издадените разрешителни през ноември 2010 г. бе 3 757, представляващи 730 хил. кв. м. За сравнение разрешителните същия месец година по-рано бяха 4 801 на брой за 1,09 млн. кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още