IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната активност в Европа ще се стабилизира през втората половина на 2011

Очакванията за повишение на лихвите в еврозоната обаче крият риск да засегнат търсенето в сектора

12:02 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Строителната активност в Европа ще се стабилизира през втората половина на 2011

Активността в строителния сектор в еврозоната се очаква да стабилизира през втората част на годината, сочи прогноза на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS), публикувана преди официалните януарски данни на Евростат, които се очакват в четвъртък.

Производството в сектора е с 11% по-ниско в сравнение с преди година и с 27% по-ниско в сравнение със своя връх от декември 2006 г.

Тези данни обаче крият значителни различия за отделните страни, въпреки че някои индикатори се усложняват още повече поради необикновено суровите атмосферни условия през декември в някои страни и особено в Германия, се казва в доклада на RICS.

Ако данните за декември не се взимат предвид, строителството в Испания е отчело годишен спад от 16% през 2010 г. (45% понижение от върха), 4% - във Франция (16% спад от върха) и повишение от 6% в Германия (но с 5% по-ниско от върха).

Голяма част от тези различия могат да се обяснят с разликите в ключовите макроикономически сили като пазара на труда, както и условията за кредитиране и мащабът на презастрояването.

По-ниското ниво на заетост означава не само, че има по-малко търсене на жилища, но и по-малко нужда от офиси и индустриални площи, и по-малко посетители на търговските обеки.

В Германия нивото на безработицата е на исторически ниски нива на 6,5%, като почти не се е влошило през рецесията.

От друга страна, във Франция обаче нивото на безработица се повиши от 7,6% през май 2008 г. до 8,6%. По-драстичен е ръстът в Испания, където нивото се повиши от 8% през май 2007 г. до 20,4% миналата година.

Все още не е ясно какъв ще бъде ефектът на суровите метеорологични условия в края на миналата година върху данните за строителството през януари.

Големият спад в сектора в Германия почти не се отрази на общото ниво в еврозоната през декември, което е донякъде учудващо, предвид голямата тежест на Германия в региона, сочи докладът.

Очакваното стабилизиране тази година обаче е в синхрон с продължаващия икономически ръст в региона и по-стабилния пазар на труда.

Добри и за тези предпазливо оптимистични данни обаче има известен риск. Европейската централна банка обяви намерения да повиши лихвените нива още през април. Дотолкова, доколкото по-строгата фискална политика забавя ръста, това се очаква да има също така някакъв ефект и върху строителния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още