IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмениха новото зониране на София

Данъчните оценки в презонираните зони ще бъдат преизчислени по старото зониране

13:40 | 17.03.11 г.
<p>Столичният общински съвет отмени новото зониране. <i>Снимка: БТА</i></p>

Столичният общински съвет отмени новото зониране. Снимка: БТА

Данъчните оценки в презонираните зони на град София ще бъдат преизчислени по старото зониране, след като Столичният общински съвет прие решение за отмяна на решението си от декември миналата година за ново презониране и прекратяване на прилагането на решението на съвета от януари тази година.

Решението на съветниците беше взето с 55 гласа „за“, без въздържали се и гласували „против“. 

До 30 септември трябва да е готов анализът и предложението за въвеждането на нова система и методика за определянето на таксата за битови отпадъци, която в момента се определя по данъчната оценка на имота. За същия срок трябва да се изготви и предложение относно критериите за определянето на границите на зоните в град София, както и разяснителна кампания сред гражданите при въвеждането им в нов вид.

Въпреки заявения политически консенсус, постигнат при заседанието на три комисии на Столичния общински съвет преди заседанието на съветниците, дискусията около приемането на решението продължи над един час и половина.

Данъчната кампания в София започна и върви нормално, което означава, че тя не е компрометирана, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя е затруднена за част от гражданите на София, които попадат в презонираните зони, вследствие на решението, което сега отменяме, допълни тя.

По думите й общината не е била добре подготвена, защото не е подадена достатъчна информация, както и анализ, въз основа на който трябва да се извърши промяната.

Във връзка с дискусията за разликата между пазарните и данъчните оценки кметът даде пример със съдебно решение за обезщетението, което общината дължи за имот, попадащ при пробива на бул. „Ген. Д. Николаев“ - данъчната му оценка е 197 хил. лева, а съдът е присъдил да се изплати пазарна оценка за над 8 млн. лв.

Председателят на групата съветници от ГЕРБ Малина Едрева заяви, че в хода на дискусиите около решението е постигнат консенсус по факта, че София се нуждае от нова данъчна карта.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още