IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на търговските площи в Гърция са паднали с до 35%

С над 30% са паднали наемите на най-скъпата търговска улица в страната Ерму, където днес те са под 200 евро на кв. м на месец

14:10 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите на търговските площи в Гърция са паднали с до 35%

Икономическата криза остави само „изгоряла пръст“ след себе си в сектора на търговските имоти в Гърция, пише Imerisia.

Основните търговски улици в Атина, Солун и другите големи градове опустяват, като спуснатите щори на затворените магазини се увеличават с всеки изминал месец.

Експертите изчисляват, че 65 хил. търговци са прекратили дейност през последните 13 месеца.

На фона на тази обстановка наемите също отчитат големи понижения. Собствениците на търговски площи пък са изпаднали в отчаяние, тъй като от една страна продължават да плащат данъци и всички разходи, свързани с имотите, но от друга нямат достатъчно приходи.

По оценки на различни собственици наемите на търговските площи в Атина са отчели спад от 35% от своя връх досега, а в Солун понижението е около 20%.

На най-скъпата търговска улица в Гърция – Ерму между 15-20% от площите са останали свободни. Наемите пък са се понижили с над 30% през последните години.

На някога „златната“ улица наемите се движат под 200 евро на кв. м на месец, в сравнение с около 300 евро преди четири години, пише изданието.

В сектора се гледа с тревога и на скорошно съдебно решение, уважило иска на търговец за понижение на наема поради кризата.

Съдът от първа инстанция е решил, че наемодателят трябва да понижи наема с 23% от 6300 евро на месец на 5 хил., тъй като търговецът е доказал, че приходите му са отчели драматичен спад поради кризата.

Представители на пазара смятат, че такова решение може да отвори кутията на Пандора, тъй като стотици други търговци могат да се отнесат до съдебните инстанции и да искат намаление на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още