IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват раздвижване на мебелния сектор в Румъния през 2011

Някои големи компании за мебели в Румъния планират и нови магазини през тази и другата година

11:20 | 19.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват раздвижване на мебелния сектор в Румъния през 2011

Представители на сектора на мебели в Румъния са изказали положителни очаквания за развитието на пазара през 2011 г.

От веригата за магазини за мебели kika, която има хипермаркет в Букурещ, отчитат ръст в продажбите през първите два месеца на 2011 г. Компанията смята, че тази тенденция ще се запази и през цялата година, пише ZF.

“Ако доверието на потребителите продължи да се покачва и инфраструктурата се подобри, мисля, че ще имаме много добра година”, казва Ларс Лунд, мениджър за Румъния в kika.

Той не е уточнил какъв е бил ръстът за януари и февруари спрямо същия период миналата година, но за цялата финансова година до 31 март той е прогнозирал ръст в продажбите от 7%.

Изданието цитира данни от Търговския регистър, според които kika е отчела продажби от 11,8 млн. евро и загуба от 4 млн. евро за календарната 2009 г.

Лунд е вторият мениджър от мебелния сектор, който има положителни очаквания за пазара през тази година.

Преди него Дан Шуку, който контролира веригата магазини Mobexpert, обяви, че неговата компания ще се върне към ръст през 2011 г. Неговото изказване е първият положителен сигнал, който той е изпратил на пазара след началото на кризата, сочи изданието.

Също така той за пръв път е говорил отново и за разширяване на мрежата с планове да отвори два магазина.

От kika също са обявили планове за експанзия, но не през 2011 г.

„Следващият магазин, който е планиран да отвори през пролетта на 2012 г., ще бъде разположен в Констанца, като строителните работи вече са започнали“, казва Лунд.

Mobexpert магазин и у нас – в столичния квартал Люлин, който бе отворен през 2007 г.

Първоначално веригата имаше планове за отварянето и на още магазини в България, които обаче бяха спрени поради рецесията.

В началото на 2009 г. Шуку обяви, че очаква нещата на пазара на мебели в Румъния, както и секторът в Европа като цяло, да се „влошават от ден на ден“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още