IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът потвърди санкция на КЗК за картел в строителството

Серия от мерки са довели до определянето на ориентировъчни цени във високото, хидротехническото и пътното строителство, твърди антимонополният орган

11:39 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Съдът потвърди санкция на КЗК за картел в строителството

Решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което е наложена имуществена санкция от 175 хил. лв. на Камарата на строителите в България (КСБ) за забранени споразумения, бе потвърдено от Върховния административен съд в 3-членен състав. Решението е от май 2010 г., съобщиха от комисията.

Решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено определяне на цени, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренция и водят до най-сериозните увреждания на пазара. Поради тази причина в практиката по прилагане правото на конкуренция е прието, че споразумения или решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си, дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара.

Производството на антимонополния орган е установило серия от мерки от страна на камарата, които са довели до определянето на ориентировъчни цени във високото, хидротехническото и пътното строителство, публикувани на официалната интернет страница на сдружението.

Проучването също така показа, че изработването на ценовите показатели е било с цел тяхното реално приложение в строителния сектор в страната.

Строителният бранш в България обхваща над 20 хил. участници, предимно малки и средни предприятия. В КСБ членуват 42% от общо регистрираните предприятия, като те произвеждат 90% от общата строителна продукция. Поради това комисията счита, че определените и разпространени от камарата ориентировъчни цени могат да доведат до еднакви пазарни реакции на независимите конкуренти, без да съществуват обективни пазарни условия за това.

Комисията е постановила прекратяване на нарушението чрез преустановяване на всички действия, насочени към определяне на фиксирани, ориентировъчни или препоръчителни цени, свързани с предоставянето на строителни услуги.

Решението подлежи на касационно обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още