IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият ипотечен пазар и икономика – основни причини за спада при жилищата у нас

Българският жилищен пазар се нарежда на 8-мо място по ценови спад в света в края на 2010 г., сочат данни от индекс на Knight Frank

12:34 | 31.03.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Слабият ипотечен пазар и икономика – основни причини за спада при жилищата у нас

Ограниченото ипотечно кредитиране и слабата икономика са сред основните причини за продължаващия спад на жилищните цени в България. Това казаха за Investor.bg от британската компания Knight Frank, която изготвя тримесечен индекс за цените на жилищата на редица пазари по света.

Ключовите причини за спада в цените на жилищните имоти в България, който продължи и през последното тримесечие на 2010 г., според нас са свързани с остатъчния ефект от финансовата криза, който продължава да се усеща на пазара на недвижими имоти и в частност на този в България, каза Кейт Евърет-Алън, партньор в Knight Frank.

Като конкретни фактори тя посочи ограниченото ипотечно кредитиране на разположение за потенциалните купувачи, растящата безработица и слабата икономика с годишен ръст от едва 0,2% в БВП за четвъртото тримесечие на миналата година.

Наред с това се добавя и негативният ефект от оттеглянето на чуждестранните инвестиции след края на 2008 г. и по-конкретно пониженият брой на британските и руските купувачи, добави тя.

На базата на данни на НСИ от Knight Frank казват, че цените на жилищата у нас са отчели спад от 5,6% в края на 2010 г. спрямо края на 2009 г. С това страната се нарежда на осмо място по спад в света в последното издание на Индекса за глобалните жилищни цени на компанията.

България е следвана от Гърция, където жилищата са поевтинели с 6% за 2010 г. Дубай, Хърватска, Украйна, Литва, Ирландия и Кипър всички отчитат по-голямо понижение в цените на жилищните имоти за периода. Пред нас са САЩ със спад от 4,1%.

Понижението в цените у нас от върха на пазара през третото тримесечие на 2008 г. досега е 33,3%.

Вижте ценовата статистика на НСИ тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
milev_angel
преди 13 години
Здравейте,Благодаря за коментарите.Малко уточнение - новото в статията е сравнителната картина между българския пазар и останалите в класацията на Knight Frank.В оригиналната класация, както е публикувана от компанията, се вижда, че България е в средата с ръст от 0,5% в цените на годишна база за Q4 2010 г.От компанията обаче уточниха за Investor.bg, че е допусната грешка в тези изчисления, а промяната е според данните на НСИ.Вследствие на сигнала на Investor.bg става ясно, че класацията добива нов вид - оттук и статията.Поздрави,Ангел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
deyantod
преди 13 години
Съгласен съм с теби и FINTA, че не виждаме нещо, което вече да не знаем. Колкото до статистиката според мен НСИ си е напълно достоверен източник. Имат си методика, според която събират данни само за вторичния пазар на имоти - жилища, купувани и продавани от домакинствата, само в рамките на 28-те областни центъра (не знам за София област какво събират само), на базата на реално сключени сделки, информацията за които се подава от "водещи агенции за имоти". Изследванията се правят от териториалните поделения на НСИ. До какви и колко агенции се допитват не знам. Със сигурност има нужда от повече индекси на този пазар - добре че и райфайзенбанк правят нещо, но ми се ще да имаше и обединение примерно на топ пет от водещите кредитори, за да се направи истинска статистика, и то за най-истинската и перспективна част от този пазар - покупките на кредит. Иначе и спадът от пика дотук, отчетен от НСИ, изглежда напълно достоверен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Aман от мрънкалници! Изявления от този сорт адски много ме дразнят. Рядко нападам така хората, но мога да кажа "Убъркал си форума пич!"А статията не открива топлата вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
naso_fr
преди 13 години
Този анализ е направен на база официални данни т.е. нищо по-специално не се казва, от това, което сме чули вече. Една безполезна статия.Ползва се като информация ръста на икономиката от 0.2%, който беше СТЪКМИСАН като преизчислиха спада за 2009 да е по-малък и на базата на по-ниския спад за 2009 им излезе ръст за 2010... пълна порнография.Също така се ползват данните от НСИ за спад от 5.6% в жилищния сектор, но НСИ не уточнява какво са взели в предвид при изчисленията (офертни цени, реално сключени сделки), а тук също идва и факта, че на НСИ вяра му нямам... нито за тази статистика, нито за инфлацията... просто там яснота за начина на изчисление няма...пък до номер 1, ето го мойто мнение за мечтания ти ръст:http://nasofr.blog.bg/biznes/2011/03/03/rekviem-za-imotniia-pazar-v-bylgariia.698110
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 14
dakl
преди 13 години
И в този сегмент , както и в цялата иконмика , ще последва взрив в ръста веднага след падането на правителството на Б.Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още