IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис и търговският сегменти в Албания се подобряват

Нивата на незаетост и в двата сегмента в Албания са се понижили през 2010 г.

17:26 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Офис и търговският сегменти в Албания се подобряват

Пазарът на офис и търговски площи в Албания отчетоха ръст през втората половина на 2010 г. с понижени нива на незаетост и стабилни наеми, сочи нов доклад.

„2010 беше трудна година за пазара на имоти в Албания, но вярваме, че 2011 г. ще донесе още стабилност на офис и търговските пазари в Тирана и още ръст за търговския сегмент...“, коментира Стела Дами, генерален мениджър за Албания на компанията, изготвила доклада – Colliers International.

През втората половина на 2010 г. и в двата сегмента не бе добавен нов инвентар в Тирана, като тази тенденция ще продължи поне до втората половина на 2011 г.

Нивата на незаетост в офис сегмента отчетоха умерен спад от 3,7% през второто полугодие на 2010 г., в резултат на което общият дял на незаетост достигна 13,6%.

Търговският сегмент също отчете спад в дела на незаетите площи, които достигнаха 8%.

Средните наеми на офисите клас А към края на миналата година са 19,5 евро на кв. м на месец, а на клас В – 13 евро. Наемите на първокласните търговски площи са между 10 и 33 евро на кв. м. Наемите на търговските улици варират между 12 и 50 евро на кв. м.

Според компанията през настоящата година наемните нива и незаетите площи в сегментите ще останат стабилни, а към края на годината наличните площи ще започнат да се повишават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още