IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрацията на етажната собственост в някои по-малки общини е 100%

Вписаните в публичния регистър етажни собствености са средно около 50% от подлежащите на вписване за съответните общини и райони, съобщи Росен Плевнелиев

14:14 | 15.04.11 г.
Регистрацията на етажната собственост в някои по-малки общини е 100%

Има общини, в които етажната собственост е регистрирана на 100 процента. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев в отговор на въпрос на народния представител от "Атака" Николай Пехливанов за подадените от общините справки за регистрацията на етажната собственост.

От общо 264 общини, справка за направените регистрации на сгради или отделни входове представляващи етажни собствености, към 31 декември 2010 г. са подали 75 общини, включително и райони от градовете с районно делене, посочи министърът.

Вписаните в публичния регистър етажни собствености са средно около 50 процента от подлежащите на вписване за съответните общини и райони, допълни Плевнелиев.

В по-малки общини като Първомай, Антоново, Нови Пазар, Правец регистрацията е 100 процента. Висок е делът на регистрираната етажна собственост и в градовете Велико Търново, Русе, Варна, Добрич, каза министърът и добави, че там е над 70 процента.

В регистъра се вписва информация и за формата на управление - общо събрание или сдружение на собствениците. Данните сочат, че за периода са регистрирани само шест сдружения, каза Плевнелиев.

Според него от общо 720 хил. жилища, представляващи етажна собственост, половината са концентрирани в четирите най-големи града на страната.

Министърът посочи, че не предвиждат увеличаване на предвидените в Закона за управление на етажната собственост глоби. Според него тези пари не се ползват като инструмент, за да може общините да си финансират дейностите или да запълват дупките в бюджета си.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още