IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите предпочитат по-малки и фокусирани фондове за имоти

60% от 8,2-та млрд. долара, привлечени от началото на 2011 г., са набрани от фондове с активи под 1 млрд. долара

11:13 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Инвеститорите все повече се насочват към фондове за имоти с капитал под 1 млрд. долара, тъй като те често имат по-фокусирана стратегия в сравнение с по-големите фондове и генерират по-добра възвръщаемост, сочи доклад на компанията за специализирани пазарни прочувания Preqin.

„Изглежда, че в момента инвеститорите търсят фонд мениджъри, които наистина могат да покажат, че имат фокусирана инвестиционна стратегия и могат да докажат, че са експерти в конкретна област, било то конкретен вид имоти или регион“, обяснява Андрю Мойлан "Информация за недвижими имоти" в компанията.

По данни на Preqin 60% от капитала на стойност 8,2 млрд. долара, привлечен през първите четири месеца на годината, бе набран от фондове, управляващи активи на стойност по-малко от 1 млрд. долара. През 2010 г. тези фондове представляваха 53% от набрания капитал за общо 43 млрд. долара.

Това е обрат в сравнение с тенденцията от 2008 г., когато свръхголемите фондове за имоти привлякоха 56% от капитала на обща стойност 141 млрд. долара, който бе на разположение за инвестиции на фондовете за имоти.

Растящото доверие на инвеститорите към тези по-малки фондове може би е окуражено от техните сравнително по-силни резултати, пише Ройтерс.

Към края на септември 2010 г. общо 54% от 336-те фонда, създадени между 2003 и 2008 г. с цел инвестиции в Северна Америка, които управляват активи от по-малко от 500 млн. долара, отчетоха по-добри резултати, изчислени според медианната стойност за общата възвръщаемост на фондовете за имоти в региона.

Общо 51% от 84 фонда с активи между 500 и 999 млн. долара също имаха по-силни резултати, докато едва 40% от 56 фонда с активи от над 1 млрд. долара, регистрираха по-добро представяне.

Според проучването активността по привличането на нови капитали от началото на 2011 г. може би поема в посока нагоре след липсата на налични средства за инвестиции в периода след 2008 г.

Най-малко осем фонда с цел привличането на поне 1 млрд. долара са стартирали дейност тази година, казват от Preqin.

От компанията обаче подчертават, че пазарът за привличането на нови капитали в момента е много конкурентен. „Въпреки че инвестиционното търсене се повишава, то определено не е достатъчно за набирането на (капитал) за всички фондове на пазара“, добавя Мойлан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още